Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsätt utjämna skillnader

/
  • De norrländska råvarorna – i första hand skogen och malmen – bidrar med miljoner till statskassan utan att komma kommunerna till del.

Med jämna mellanrum dyker det kommunala skatteutjämningssystemet upp i debatten. Ofta är det stockholmare som tycker att de får betala för mycket till resten av landet.

Annons

Ibland underblåses det av medier i huvudstaden, som i Dagens Nyheter där en artikel med rubriken "Så mycket mer skatt ska stockholmarna betala till alla andra" publicerades på onsdagen.

Att en tidning som fortfarande har rikstäckande ambitioner väljer att lägga en artikel om skatteutjämningssystemet i sin Stockholmsbilaga, i stället för på allmän nyhetsplats, visar att den tycks sakna intresse av att spegla frågan ur ett helhetsperspektiv. Man nöjer sig med att indigneras över att stockholmare behöver betala för andra kommuners välfärd.

Det finns starka skäl för att det ska finnas ett system som utjämnar skillnaderna mellan kommuner i landet. Oavsett om man bor i Gällivare (som enligt DN kommer att få 52 kronor mer per invånare om de föreslagna förändringarna antas av riksdagen) eller i välbärgade Danderyd (som får betala 841 kronor mer per invånare enligt samma förändringar) så har man som medborgare rätt att förvänta sig en viss kommunal service. Samhället omfördelar, genom inkomstskatten, pengar från dem som har mycket till dem som har mindre. På samma sätt fungerar den kommunala skatteutjämningen fast kommuner och landsting emellan.

Det är heller inte så enkelt som att alla kommuner som tar emot pengar är tärande. Ur ett norrländskt perspektiv är det inte oviktigt att lyfta fram hur mycket skogen och malmen bidrar med till statskassan, utan att det kommer kommunerna till del annat än de arbetstillfällen det medför. Den stora inflyttningen till Stockholm sker också från landsbygdskommuner. Det innebär att kommuner i till exempel Västernorrland får bära kostnader för barnomsorg och utbildning för att sedan bli av med dessa personer när de blir vuxna och börjar betala tillbaka genom att arbeta och betala skatt.

Vad som behövs är inte större skillnader mellan landets kommuner och landsting, utan snarare en större likvärdighet. Utjämningssystemet behövs för att säkerställa att alla medborgare kan få ta del av en god vård, skola och omsorg.

Mer läsning

Annons