Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frågan är öppen

Annons
För första gången erkände statsminister Göran Persson på en presskonferens i går att han faktiskt överväger att avgå till hösten. Han sade att frågan är öppen, och vidare skall han ha sagt att besked kommer att lämnas i god tid före socialdemokraternas partikongress i oktober. Detta lär bli som bränsle på brasan av rykten och spekulationer som har brunnit så ivrigt den senaste tiden. Själv vill statsministern dock inte uttala sig om vem en eventuell efterträdare skulle kunna vara,

Det här motbevisar också det som socialdemokraternas partisekreterare sade så sent som i måndags, nämligen att Göran Persson inte hade några tankar på att avgå och att han var besluten att sitta kvar som partiledare och statsminister efter valet. Uppenbarligen har statsministern umgåtts med tanken, vilket inte är så konstigt efter snart tio år som statsminister och partiledare. Det har det senaste året framstått som allt mer tydligt att Göran Persson är trött och inte brinner för sin politik lika klart som tidigare. Och det är egentligen ingenting konstigt med det. Tio år i den politiska hetluften är säkert mer än nog för de flesta, och det är inget konstigt i om han vill avgå och ägna sig åt något annat.

Gårdagens utspel väcker dock ett antal frågor som är svåra att besvara. De första frågorna som dyker upp är: varför säger han det här? Och varför säger han det just nu? För alldeles säkert är det att Persson, hans partistrateger och hans så kallade spin-doctors har en baktanke med detta. Men för alla oss som saknar insyn i det politiska spelet kring statsministern är det ytterst svårt att ägna sig åt annat än spekulationer.

Vi kan dock vara ganska säkra på att statsministern har allvarliga funderingar på att faktiskt avgå till hösten, vad finns det annars för skäl till detta utspel? Utspelet kan i och för sig vara ett försök att få partiet att sluta upp bakom honom i brist på tillräckligt bra kandidater som hans efterträdare på posten. Men detta förutsätter ju att han vill sitta kvar. Uppenbart är i alla fall att han känner sig mer trygg i att komma med detta uttalande nu när Margot Wallström i måndags med tydlighet visade att hon inte vill ha posten som partiordförande. För inte hade Persson gjort detta utspel om inte Wallström tydligt visat att hon inte vill byta jobb.

\" som bränsle på brasan av rykten och spekulationer

Mer läsning

Annons