Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frågorna hopar sig kring svensk försvarsförmåga

/

Annons

När U 137 dundrade på grund i Gåsefjärden 1981 blev det omöjligt för ryssarna att förneka att de kränkt svenskt territorium. Men generellt är ubåtskränkningar så svåra att bevisa att analyser oftast blir spekulationer.

1980-talets tv-sända ubåtsjakter gav intryck av att det fanns ubåtar i var och varannan skärgård. Efteranalyserna var däremot så osäkra att tvivlet snart började sprida sig bland folk. När ett par av de misstänkta ubåtarna visade sig vara minkar växte tvivlet till en stark misstro. Till slut rådde nästan koncensus om att ubåtarna nog varit militära hjärnspöken.

Inte nu längre. Helgens dramatiska händelser i Stockholms skärgård är i högsta grad verkliga. Men för den skull inte lätta att tyda. Försvaret inledde spaningar efter en främmande ubåt i fredags. Nyheten växte när Svenska Dagbladet avslöjade att Försvarets radioanstalt (FRA) uppsnappat ett krypterat meddelande som skickats från Kaliningrad till Kanholmsfjärden.

Frågorna hopar sig. Varför skickar ryssarna ett meddelande som de vet kommer att upptäckas om det inte handlar om ett nödläge, det vill säga en skadad ubåt, eller testar de bara Sveriges beredskap?

Och varför läcker FRA till pressen just nu? Är det för att visa ryssarna att det svenska försvaret har koll på Östersjön, eller för att motivera höjda försvarsanslag? Kanske både och?

Putin har rustat upp Rysslands försvar kraftigt. Den militära aktiviteten på Östersjön har ökat, inte bara från rysk sida utan även från Nato. Inga militära bedömare påstår att det är skarpa övningar inför ett angrepp på Sverige som vi sett tecken på i helgen.

Peter Matsson på Försvarshögskolan tror snarare att syftet är att visa att Sverige inte kan försvara sig på egen hand. Ryssarna ser hellre att Sverige rustar upp än går med i Nato. Det är en intressant infallsvinkel.

Men även om ryssarnas mål är att provocera fram en lagom stor svensk upprustning så är det svårt att komma ifrån att det behövs en sådan. Att Sverige inte ens har helikoptrar för ubåtsjakt är oacceptabelt.

Det var inte fel att rusta ner när kalla kriget tog slut, men för att kunna försvara vårt territorium om vi utsätts för angrepp krävs det åtminstone ett minimum av försvarsstyrka. Det har vi uppenbarligen inte i dag.

.

Mer läsning

Annons