Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Främlingsfientlighet i terrorns spår?

Annons
Det är fortfarande oklart vilka som låg bakom torsdagens attentat i London, men misstankarna riktades på ett tidigt stadium mot islamistiska extremister. Det finns en oro för att detta ska utnyttjas av främlingsfientliga grupper för att skapa hatiska stämningar mot de omkring 1,6 miljoner muslimerna i landet.
Under torsdagen beskrev brittiska medier det som hänt i en saklig ton och undvek alla vidlyftiga spekulationer om vilka som låg bakom dåden. På en Internetsajt tog en organisation som kallar sig al-Qaida i Europa på sig skulden för attackerna, men det är ännu för tidigt att säga om det ligger något i dessa uppgifter.
Storbritanniens starka stöd till USA och dess medverkan i kriget i Irak anges som ett skäl till att landet blivit måltavla för terrorister. Att så mycket påminner om attentaten i Madrid förra våren bidrar till att misstankarna riktas mot islamistiska terrorgrupper. Inga andra tänkbara alternativ har presenterats. Det finns de som anser att det är londonborna som nu har fått "betala priset" för kriget i Irak. Det finns också tecken på att högerextrema grupper försöker spela på människors rädsla. Bara under det första dygnet efter attentaten fick Storbritanniens muslimska råd ta emot tusen hotfulla mail.
Myndigheter och muslimska organisationer samlades redan på torsdagskvällen till ett första krismöte och många moskéer bevakades av polis under fredagsbönen. Företrädare för polisen sade att man skulle ingripa hårt mot alla eventuella angrepp på muslimer. Alla större muslimska organisationer var snabba med att fördöma terrordåden i skarpa ordalag, medan företrädare för militanta muslimska grupper valde att hålla en låg profil.
Joint Terrorism Analysis Centre (JTAC), som samordnar insatserna mot terrorister, ska i juni ha valt att tona ned hotet från terrornätverket al-Qaida från "allvarlig" till "ansenlig". Skälet var att man inte trodde att al-Qaida skulle ha resurser att utföra ett attentat på brittisk mark. JTAC ska istället ha riktat uppmärksamheten mot grupper som bara har lösa band till al-Qaida eller organisationer som agerar helt på egen hand. Under det senaste året har polisen upptäckt allt fler terrormisstänkta personer som är födda i Storbritannien. Det handlar om unga välutbildade män som har rekryterats på hemmaplan och som har tränats utomlands i bland annat Afghanistan. Den andra gruppen omfattar utländska medborgare från främst Nordafrika som under falsk identitet gömmer sig i invandrartäta områden i storstäderna.
De nya terroristgrupperna anses vara mycket svårare att komma åt än IRA var under dess terrorkampanjer på 1970- till 1980-talen. Och är det en självständig grupp som agerar utan pengar och kontakter utifrån finns det en risk att de lämnar få spår efter sig.

Mer läsning

Annons