Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Framtidshopp spirar i Liberia

Annons
Kommer en före detta fotbollsstjärna att bli Liberias nästa president? Eller kommer Afrika att få sin första folkvalda kvinnliga statschef? När presidentvalets andra och avgörande omgång hålls i Liberia den 8 november avgörs om det blir den politiskt oerfarne George Weah eller veteranpolitikern Ellen Johnson-Sirleaf som tar över styret av landet.
Vem som än vinner står han eller hon inför en svår uppgift: att bygga upp landet efter 14 års blodig konflikt. Omkring 250 000 människor förlorade livet i kriget 19892003, civilbefolkningen utsattes för ohyggliga övergrepp och många av de hundratusentals människor som drevs på flykt har ännu inte vågat återvända hem. Med FN:s hjälp har 95 000 stridande avväpnats, men stora mängder vapen är fortfarande i omlopp.
Den övergångsregering som har styrt efter Charles Taylors fall 2003 har i hög grad fortsatt i gamla spår och en stor del av statens inkomster har hamnat i makthavarnas fickor. Ändå kan man för första gången på länge känna hopp inför framtiden. President- och parlamentsvalet den 11 oktober kunde i stort sett genomföras korrekt och utan våld.
I det förra valet 1997 segrade krigsherren Taylor. Många röstade på honom av rädsla för att han skulle starta kriget på nytt om han inte vann. Nu befinner han sig i exil i Nigeria och är efterlyst för brott mot mänskligheten. Taylor fick politisk asyl mot löfte att han inte skulle lägga sig i den liberianska politiken, men med jämna mellanrum anklagas han för att försöka styra det som händer från distans. Åsikterna om hur stort inflytande han har går isär.
George Weah valde inte sida under inbördeskriget och han respekteras för sina insatser för att få barnsoldaterna att ge upp sina vapen. Han är pojken från slummen som 1995 utsågs till världens bästa fotbollsspelare. Fotbollen har varit en samlande kraft i Liberia. Även när kriget pågick som värst lade de stridande grupperna ner sina vapen för att se på matcherna. Weah är populär bland landets många unga och fattiga, men hans brist på utbildning och politisk erfarenhet anses ligga honom i fatet.
Ellen Johnson-Sirleaf kommer från landets traditionella elit. Inledningsvis stödde hon Taylor men blev snart en obeveklig motståndare till hans regim. Johnson-Sirleaf är utbildad vid Harvard, har varit finansminister och har arbetat för både Världsbanken och FN. Hon framhåller sin långa politiska erfarenhet och att goda kontakter med utländska biståndsgivare.
Med fog är liberianerna misstänksamma mot sina politiker och frågar sig om de verkligen vill uträtta något eller bara söker efter ett tillfälle att roffa åt sig av landets rikedomar.
Flera bedömare betonar hur viktigt det är att FN-styrkan inte dras tillbaka för tidigt. För trots hoppfulla tecken behövs inte särskilt mycket för att konflikten ska blossa upp på nytt.

Mer läsning

Annons