Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fredsprocessen går inte att backa

Annons
Efter mer än ett halvsekels fiendskap tycks nu Indien och Pakistan på allvar vara på väg mot fredliga och vänskapliga förbindelser. Ett tidigare toppmöte 2001 blev ett fiasko och efteråt var relationerna mellan grannländerna sämre än på länge. Men en rad faktorer fick Indien och Pakistan att ta nya tag.
Efter terrordåden den 11 september gjorde USA Pakistan till sitt främsta stöd i kampen mot terrorismen. Därmed fick Pakistan svårt att fortsätta att stödja muslimska terrorister i Kashmir. Men också Indien gav USA sitt stöd i kampen mot terrorismen och de indisk-amerikanska förbindelserna har därefter utökats på alla områden. Bakom kulisserna har USA tryckt på de båda asiatiska grannarna för att få dem att sluta fred, något som skulle bidra till stabilitet och minskad terrorism i området.
Även Kina har närmat sig Indien. När de indiska och kinesiska ledarna möttes nyligen i New Delhi beslutade man sig för att lösa alla utestående gränstvister. Syftet var att lägga alla motsättningar bakom sig för att i stället satsa på att ytterligare bygga ut ett växande ekonomiskt samarbete. Därför har också Kina agerat "påtryckare" på Indien och Pakistan att nå en överenskommelse och därmed lugn och ro i regionen.
Att Pakistans Musharraf utsattes för attentat av militanta islamister och att Indiens åldrige premiärminister Vajpayee ville bli ihågkommen som den som slöt fred med ärkefienden Pakistan bidrog till att få igång fredsprocessen på nytt i början av 2004.
Vajpayee förlorade dock parlamentsvalet förra våren. Hans efterträdare Manmohan Singh representerade därför Indien vid ett nytt toppmöte i New Delhi häromveckan, ett lyckat möte där Singh och Musharraf kallade fredsprocessen för "oåterkallelig". Under det senaste året har man främst satsat på förtroendeskapande åtgärder och sådant som underlättar för indier och pakistanier att träffas: man har t.ex. upprättat nya bussförbindelser mellan länderna. Man har återupptagit gemensamma cricketturneringar med enormt folkligt bifall på bägge sidor.
Man planerar nu att upprätta en gemensam handelskammare för att utöka handelsförbindelserna mellan länderna och ingendera sidan tänker låta eventuella gerillaangrepp stoppa planerna. Motståndarna till fredsprocessen för de finns har dock legat förhållandevis lågt den sista tiden.
Ändå återstår själva kärnan i den långa konflikten: frågan om Kashmirs status och styre. Här står parterna fortfarande långt ifrån varandra men säger sig nu ändå respektera den andra sidans åsikter. Och, som president Musharraf sade efter toppmötet i New Delhi: "Vår syn är att kontrollinjen aldrig kan bli internationell gräns Indiens att gränserna inte kan ritas om. Så låt oss nu tala om hur frågan ska lösas!"

Mer läsning

Annons