Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friare luft utan Alliansen

/
  • Allianspartierna borde fokusera mer på de strukturella problemen på arbetsmarknaden.

Det gemensamma samarbetsprojektet och enigheten har länge varit Alliansens starkaste kort, men på senare tid har det bråkats inför öppen ridå. De borgerliga partierna buktalar inte längre med den välkända alliansrösten.

Annons

Plötsligt säljer centerpartister in det egna partiets integrationspolitik genom att klanka ner på FP och KD. Plötsligt hörs kristdemokrater som rasar mot att FP vill avskaffa vårdnadsbidraget. Och plötsligt dyker ordförandena för Centerpartiets respektive Kristdemokraternas ungdomsförbund upp i "Agenda" för att debattera mot varandra.

Med största sannolikhet har vi inte sett slutet på detta nya kapitel av borgerlig osämja. Alltför mycket uppdämd frustration ligger dold under ytan för att partierna ska kunna motstå frestelsen att profilera sig själva på kamraternas bekostnad.

Att Alliansens småpartier nu har börjat lossa på lojalitetsbanden har på kort tid gjort inrikespolitiken betydligt mer intressant. Detta vittnar om hur blockpolitiken – på gott och ont – har begränsat de enskilda allianspartiernas möjligheter till nytänkande.

När borgerliga partier tar för sig på varandras bekostnad kan det vara frestande för regeringen att peka finger och tala om splittring. Men ur allianssynpunkt är en period av fri politikutveckling helt livsnödvändig. Detta gäller i hög grad även M, som måste komma med något bättre än retoriska figurer om ansvarstagande och regeringsduglighet.

Om det över huvud taget ska vara någon poäng att gå samman inför valet 2018 måste borgerligheten hitta en ny gemensam kärna att samlas kring. Och den här gången kan det gemensamma projektet inte handla om bidragssänkningar eller ens jobbskatteavdrag.

Det är dags att närma sig problemen på bostads- och arbetsmarknaden med krav på liberaliseringar. Därmed skulle nygamla konfliktlinjer i svensk politik förtydligas, samtidigt som djupare strukturella problem skulle få den uppmärksamhet de länge har förtjänat.

Mer läsning

Annons