Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frimodighet och charm ger hopp

/

Annons

Vi vet vem du är: Margareta Andersson. Det blev inte helt rätt med tanke på att den som tilltalades var Socialdemokraternas finanspolitiska talesperson, Magdalena Andersson.

Däremot visste ungarna vilka Diana och Sabina (lokala sossar) är. Och flera skulle gå på sossarnas familjefest i Skönsberg i helgen.

Men framförallt var barnen både charmiga och frimodiga. I allt tal om skolans kris är det värt att uppmärksamma det som är bra och ger hopp om en vändning.

Visst är det ett problem när segregationen ökar. Just på Skönsberg har jag personligen sett hur utvecklingen gått från 80-talets gemensamma ansvarstagande av föräldrar och skola, till att föräldrar på 90-talet i det institutionaliserade skolvalets och de nyinrättade privatskolornas följd valde bort skolan, så att den blev både segregerad och sämre med nedlagt högstadium som slutpunkt.

Det känns lite hoppfullt att skolan efter en upprustning – gjord i bred politisk enighet – nu blivit mer blandad igen.

Rektor Andreas Krasser berättar, att när Korstaskolan lades ner följde 94 procent av barnen med till den nyrenoverade skola som av outgrundlig anledning bytt namn till Hellbergsskolan.

Det går alltså att vända en skolutveckling som gått åt fel håll i många år.

Det är precis det som de borgerliga misslyckats med i riksmåttstock under Jan Björklunds (FP) styre.

Skolresultaten fortsätter att falla trots att han styrt i åtta år. Men så har han heller aldrig sett de verkliga problemen. Hans senaste förslag om återinförda betyg i ordning och uppförande är hans och de borgerligas senaste kraftfulla slag i luften.

Vad vill då sossarna göra efter ett regeringsskifte? Det är en diger lista som till stor del handlar om statliga pengar till kommunerna så att de kan förbättra skolan.

Till ett maxantal barn i förskolan på 15 barn, avsätts 10 miljoner kronor. Sifferuppgifterna gäller i samtliga fall Sundsvall. Sex miljoner går till sommarskola och läxhjälp. Till mindre klasser läggs 20 miljoner, något om ska ge 51 nya lärare. Till elva nya speciallärare läggs fem miljoner. Man lägger 35 miljoner på dagens lärare, för att göra yrket attraktivare.

Och kanske viktigast av allt. Man lägger extrapengar på speciellt utsatta skolor. För Sundsvalls del specificeras siffran till 13 miljoner. Självklart ska de bästa lärarna finnas där vi behöver dem bäst!

Avgörande för att förbättra skolan, är att segregationen mellan skolor kan minska. I Finland som ses som ett föredöme, är lärarnas roll starkare. Där lever också något som motsvarar tidigare decenniers svenska grundskola. Där ser vi i vilken riktning svensk skola bör ta för att nå resultat.

Mer läsning

Annons