Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friskolan rör om

Annons
Den här satsningen hade inte blivit av om det inte funnits friskolor i
kommunen, berättade Roger Åström, samordnare för naturvetenskapliga programmet på Västermalms gymnasieskola i ST nyligen. Bakgrunden är att den kommunala skolan lagt i en högre växel för att locka elever till sig. På Västermalm har ett naturvetenskapligt centrum inrättats och eleverna kommer vidare att erbjudas en bärbar hyrdator som de kan använda i sitt skolarbete. Uppenbarligen har detta lyckats. Fler ser ut att ha sökt dit, enligt preliminära siffror. Ungefär en tredjedel har sökt sig till friskolorna.
Detta är utmärkt och tydligare än så här kan inte friskolornas positiva inverkan på skolsystemet illustreras. Verkligheten överträffar både polemik och ideologi. Det som skett i Sundsvall inträffar också i många andra kommuner; etableringen av friskolor ruskar om, de ger föräldrar, elever och lärare alternativ. Och genom större lyhördhet för olika behov och önskemål kan fler elever få sina förstahandsval tillgodosedda.
Visst gnälls det inte minst i Sundsvall där den politiska majoritetens företrädare tycks ha sett skolbudgeten och skatteinkomsterna som "sina" och inte som skattebetalarnas pengar. Därför har man också betraktat kostnaderna för elever i friskolorna som en utgift som egentligen inte borde finnas. Det visar att de inte riktigt greppat läget.
En majoritet har i riksdagen (vid flera tillfällen) slagit fast att föräldrar har rätt att låta sina barn gå i friskolor och att friskolorna skall kunna verka på samma ekonomiska grunder som kommunala skolor. Enklare och svårare än så är det inte. Visst vädrar Göran Persson och socialdemokratin emellanåt tankar om att styra friskolorna hårdare, men än så länge gäller den lag och det regelverk som riksdagen beslutat om.
Det finns också skillnader i de ekonomiska regelverken som innebär att offentligt drivna skolor gynnas framför friskolorna. Detta bör rättas till. Det ligger annars allt för nära till hands att försöka pressa friskolorna hårdare för att därigenom lätta trycket på den egna verksamheten.

"Verkligheten överträffar både polemik och ideologi

Mer läsning

Annons