Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frivilliga ska inte förlora på att ställa upp för andra

/

Annons

Jag har under åren som ledarskribent många gånger haft anledning att berömma hemvärnet. Försvaret har alltid kostat mycket men även om den försäkring det innebär för oss som medborgare aldrig har behövt användas, så har vi fått en del för pengarna. Vid översvämningar, stormar och bränder har försvaret haft resurser att sätta in. Hemvärnet har bistått med lokalkännedom och arbetsinsatser.

Nu är det lite si och så med försvarets förmåga att försvara vårt land. Här måste ett omtänkande komma. Just nu är det mest kostnaderna som är kvar. Med värnplikten avskaffad blir det lite så och så med den folkliga förankringen, Det är överhuvudtaget inte lätt att rekrytera till det militära.

Men hemvärnet finns kvar. I alla fall i någon mån. Och de får återigen beröm nu när den för svenska förhållanden enorma branden i Västmanland härjat. Viljan att hjälpa andra i akut nöd har visat att solidariteten mellan människor fortfarande lever i det här landet.

Hemvärnsmännen, eller rättare sagt hemvärnsoldaterna för tio procent är faktiskt kvinnor, måste absolut räknas dit. De är 600 bara i Medelpad.

Desto märkligare är det att många av dem faktiskt får räkna med att förlora ekonomiskt på att ställa upp.

Socialdemokraten Svante Lejon från Sundsvall berättar om detta i ett brev till försvarsutskottet, som han vidarebefordrat även till oss.

Det erbjudande han fått om att åka till storbranden med dagens ersättningar innebär en ekonomisk förlust för honom då han måste ta ledigt från jobbet. Så låg är ersättningen nu.

Det här är inte första gången han reagerat. I december förra året fick han ett svar från försvarsminister Karin Enström (M) att saken ska utredas fram till i november i år. Något är kanske på gång.

Förhoppningsvis ser en ny regering att problemet är akut. Tills vidare får vi lita till en idealitet så stor att man jobbar frivilligt trots att man förlorar pengar. Det är knappast hållbart på sikt. Svante Säwén

Mer läsning

Annons