Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Funktionshinder slår hårt

/
  • Arbetslösheten för Sveriges funktionshindrade har ökat med hundra procent sen 2008.

Annons

FN:s råd för mänskliga rättigheter behandlade på måndagen Sverige. Kritiken gäller allvarliga saker som hatbrott och högerextremistiskt våld mot romer, muslimer, judar och afrosvenskar. Det handlade om våld mot kvinnor, övervåld från polisens sida och minderåriga som hålls i häkte och arrest. Man kritiserar diskriminering av romer och allvarliga brister i samernas rättigheter.

Flera länder föreslog att Sverige ska inrätta en nationell institution som ska övervaka mänskliga rättigheter. Svenska FN-förbundets Aleksander Gabelic stöder den idén, som redan utretts och ligger på regeringens bord.

En stor del av ovanstående härrör ju från dumheter som vanliga medborgare utsätter andra för. Det handlar om att ändra attityder. Det är inte helt lätt när det nu till och med finns etablerade politiska krafter som jobbar i en nyfascistisk tradition.

Själv funderar jag över en annan formulering i rapporteringen som borde uppmärksammas mer. I SvD måndag läser jag att kritiken också gäller: ”en hundraprocentig ökning av arbetslösa med funktionsnedsättning sedan 2008”. Hundraprocentig!

Jag följer samhällsdebatten noga, men har ändå inte hört den siffran tidigare. Jag är trots det inte förvånad. Saker som denna döljer sig bakom att de borgerligas åtta år vid makten orsakat en katastrofal ökning av långtidsarbetslösheten.

De borgerligas förvrängning av Socialdemokraternas arbetslinje har inneburit att arbetslösa och sjuka ska sättas åt. Däremot lade man ner utbildningar som gav möjlighet för arbetslösa att gå vidare till nya jobb. Det har gett den kraftiga ökningen av långtidsarbetslösheten. Och det har alltså slagit extra hårt mot funktionshindrade. Det är en politik som måste brytas av den nya regeringen.

Mer läsning

Annons