Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gå och bada

Annons
Non! Fransmännen sade nej till förslaget om en ny konstitution för EU även om det var väntat ger det alla Europavänner en kallsup. En majoritet av invånarna i det land som så starkt bidrog till att unionen en gång bildades har gjort ett rejält magplask. Min kommentar är: Liberté och Egalité och tillägget Stupidité. Därefter föredrar jag att plumsa ned i politikens hemmabassäng närmare bestämt måndagens fullmäktigesammanträde i Sundsvall.

Det ser nämligen ut som om Sundsvall skall begåvas med ett så kallat äventyrsbad. Detta är förvisso en kommunal satsning som inte kommer att bli någon vinstmaskin. Jag tror inte att verksamheten någonsin kommer att gå ihop ekonomiskt inte desto mindre är ett äventyrsbad ett rimligt ekonomiskt risktagande med skattebetalarnas pengar. Dagens anläggning, Sporthallen och dess bassänger, är heller inte någon kassako. Tvärtom går verksamheten med tiotalet miljoner kronor i underskott varje år. Det gäller för övrigt en lång rad kommunala angelägenheter. Det är ju liksom det som är vitsen med en gemensam finansiering.

I går nämnde kommundirektören Peter Gavelin den kampanj som Sundsvall bedriver i Mälardalen för att människor skall flytta hit. Senaste innovationen lär vara något som kallas för \"Sundsvallsspelet\". Ett spel som bland annat skall finnas på stadens hotell för nöjessugna förbipasserande. Vem blir imponerad? Inflyttning till kommunen förutsätter att det finns arbeten, goda bostäder, dagisplatser, bra skolor, kultur och fritid, handel och affärer samt bra miljö. Kort sagt: en mix som gör att människor trivs med att leva och bo här. Aldrig så många kampanjer gör i detta sammanhang vare sig till eller från. Investeringen i ett äventyrsbad är mer av hårdvaluta i sammanhanget. För det första lockar det människor i vår region att besöka Sundsvall. Leka och bada. Äta och kanske shoppa. Det är inte bara intäkter i form av entré som skall räknas in i kalkylen över ett äventyrsbad. Detta alldeles bortsett från att det är en fråga om en kommunal service för de egna kommuninvånarna. Därför har jag lite svårt att förstå liberalernas tveksamhet till projektet.

Vi bör dock alla akta oss för excesser av det slag som föregick beslutet om ett scenhus. Det hette då att folk skulle strömma in till Sundsvall från när och fjärran. Scenhuset skulle bli ett slags fyrbåk som lyste både klart och starkt. Fler studenter skulle komma till Sundsvall, fler arbetstillfällen etcetera. Visst återstår det att se om visionerna fullbordas men jag och få andra torde köpa de värsta överdrifterna. Men varför är så många av våra politiker i fullmäktige så förfärligt rädda för den marknadsundersökning som efterfrågats av centern, miljöpartiet och folkpartiet? Vad är det för fel med att ta fram ett underlag för vilka människor i regionen som kan tänka sig att besöka ett äventyrsbad? Och framför allt, vad är det för fel att fråga efter vilka aktiviteter presumtiva besökare efterfrågar? Bortsett från detta gå och bada.

Mer läsning

Annons