Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gamla nyheter

Annons
Skolminister Ibbe Baylan är i blåsväder. Baylan ska ha myglat sig in i SSU:s förbundsstyrelse för ett par år sedan genom att bryta mot några stadgar, arrangera lite hemliga omröstningar och se till att de ombud som hans eget SSU-distrikt skickade till kongressen tillhörde \"rätt\" falang. Baylan ska lite senare också, i egenskap av revisor, ha blundat för hur SSU-medel användes för att köpa bluffmedlemskap. Stor gäspning.

För det första: är någon verkligen förvånad över det som sker inom SSU? Till och med ordförande Ardalan Shekarabi verkar ha svårt att spela överraskad när nya avslöjanden om medlemsregistrering och bidragsfusk kommer till ytan. För det andra: ligger verkligen Umeå så långt från Stockholm att medierna missat vad som hänt där de senaste åren? Att det inom SSU i Umeå förekommit interna stridigheter och metoder som inte kan klassas som schysta är nämligen inget nytt. Inte heller att Baylan i högsta grad varit inblandad i dessa stridigheter. Det har bara tagit en liten stund innan resten av Sverige fått reda på det.

När Ibbe Baylan blev utnämnd till skolminister trodde jag att det skulle ta ungefär två minuter innan någon rikstäckande tidning eller TV-kanal skulle rapportera om vad den förra västerbottniska riksdagsledamoten Lena Sandlin-Hedman tyckte om sin partikamrat. Sandlin-Hedman lämnade riksdagen under sommaren 2004 efter att känt sig illa behandlad av arbetarkommunen i Umeå. \"Jag har själv upplevt att jag varit utsatt för regelrätt mobbning från vissa centralt placerade personer\", skrev Sandlin-Hedman i ett internt brev som läckte ut till medierna. En tid senare avslöjade hon att Baylan var en av dessa \"centralt placerade personer\". Men nyheten om den nye skolministerns mobbning dröjde flera dagar och fick inte särskilt mycket utrymme. Baylan fick en liten smekmånad av medierna, en smekmånad som dock verkar vara över nu.

Nu väntar jag bara på nästa \"avslöjande\". Exempelvis att Baylans \"stora\" erfarenhet som skolpolitiker inskränker sig till ett par år som ledamot i skolnämnden i Umeå kommun. Eller att hans partikamrater i Umeå utropade ett kollektivt \"Vad i...\" när de fick reda på att Baylan fanns med i Görans \"toppning av laget\". Det var riktigt underhållande att sitta uppe i Umeå och titta på lokal-TV och se hur socialdemokraterna i stan försökte komma på positiva omdömen om Baylan. De flesta såg ut som att de inte var helt säkra på vem han var... Det lär väl inte dröja särskilt länge nu innan ännu en nyhet om Baylan och hans SSU-polare toppar Aktuellts kvällssändning. Troligtvis något som redan är \"old news\" i Umeå.

Mer läsning

Annons