Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gammal jobbpolitik i ny förpackning

/
  • Statsminister Stefan Löfven sommartalade i Vasaparken i Stockholm på söndagen.

Ingångsvärdet? Den 1 augusti ökade månadskostnaden med drygt 3000 kronor för att ha en ungdom som tjänar 20 000 kronor anställd.

Annons

Från sitt fönster på Dalagatan i centrala Stockholm hade Astrid Lindgren utsikt över Vasaparken. Med den gröna oasen i blickfånget skrev Lindgren sina mest populära berättelser, men också den kritiska debattartikeln om skattenivåerna inför valet 1976.

Om Lindgren kunnat titta ut över Vasaparken på söndagen hade hon sett hundratals solbadande huvudstadsbor, enstaka EU-migranter samlandes tomburkar, och en statsminister vars höstbudget är tänkt att ge honom initiativet i svensk politik. Stefan Löfven styrde med Alliansens budget under sitt första regeringsår. Nu måste S- och MP-regeringens policyarbete ta fart.

Inför den sommarlata publiken i Vasaparken visar den ofta lågmälda Löfven att han kan ryta till när det krävs. Det traditionsenliga sommartalet inleds starkt.

Statsministern påpekar att det dödliga våldet minskar, men utnämner ändå sommaren 2015 till orons sommar. Därefter konstaterar han att allmosor inte är vägen ur armod och slår fast att samhället aldrig ska vika för den organiserade brottsligheten. Polisen utlovas alla tänkbara resurser för att upprätthålla säkerheten och utreda hatbrott.

Några konkreta förslag – mer än att vi har ett gemensamt ansvar när det kommer till att inte göda de kriminella nätverkens affärsverksamheter – presenteras aldrig. Däremot är talets kraftfulla inledning en nödvändig replik till de krafter som hävdar att Löfven inte vågar beröra några av de mest brännande samhällsutmaningarna.

Jobben är svaren på alla frågor. Så enkelt och så svårt är det, menar statsministern.

Det är när han tvingas bli konkret som bristerna i regeringens jobbpolitik blir pinsamt tydliga. Söndagens stora nyhet var budgetsatsningen på ett nytt kunskapslyft. De kommande åren avsätts två miljarder kronor till 6 000 fler platser i yrkeshögskolan: Långsiktighet i stället för kortsiktighet. Tiden är över för subventionerad konsumtion, motiverade Löfven satsningen, med en tydlig udd riktad mot Alliansen.

Budgetens miljardsatsning är alltså en mindre repris av det kunskapslyft som dåvarande S-regeringen genomförde 1997-2002. Den gången avsattes 42 miljarder på en stor utbyggnad av vuxenutbildningen. Resultat? Högst oklart. Enligt nationalekonomer vid Umeå Universitet har forskningen inte gett några tvärsäkra svar om kunskapslyftet effekter.

Det finns en oroväckande ryggmärgsreflex bland socialdemokrater. Efter dramatiska förluster får man för sig att vad som krävs är en återgång., skrev Göteborgs-Postens ledarskribent Adam Cwejman nyligen (11/8). Analysen gällde brittiska Labours misslyckade vänstersväng, men fungerar också som en varningsklocka för Stefan Löfven.

Till skillnad från Pippi har Löfven ingen kappsäck full med pengar. Frestelsen att höja skatter och gömma arbetslösa i vuxenutbildningar är gammal S-politik. Den har redan prövats och misslyckats.

Mer läsning

Annons