Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gammal partiledare i nya kläder

/
  • Jan Björklund tar emot stående ovationer efter sitt brandtal om liberalismen och Folkpartiets förnyelse.

"Och med det sagt kommer jag att avgå som ordförande för Folkpartiet vid landsmötet i november, och valberedningen har tiden till dess på sig att hitta min efterträdare."
Så sa inte partiledaren Jan Björklund när han på lördagen talade på riksmötet inför 700 partikamrater som applåderade så att taket nästan lyfte i kongresshallen i Västerås.

Annons

Men bortsett från det tycks det som den haverikommission som jag efterlyste efter valnederlaget blev verklighet, och åtminstone hälften av de tre punkter som jag beskrev som viktiga för partiets förnyelse står nu i fokus i vad partiet valt att omnämna "Liberal kraftsamling".

De tre punkterna var förutom partiledaren allianssamarbetet och liberalismen. Att partiet förlorat på samarbetet med Alliansen var också det första Björklund tog upp i talet. Han beklagade att partiet kommit att så starkt förknippas med skolpolitik att väljarna inte längre vet vad partiet tycker i övriga frågor. Därför ska partiet nu under de kommande tre åren utarbeta ett nytt partiprogram med fokus på att stärka den socialliberala linjen på alla politikområden.

Detta är naturligtvis välkommet, socialliberalismen har delvis varit hemlös under de senaste åren, och att utveckla den självständigt från Alliansen är troligen Folkpartiets enda möjlighet att förbli, eller att åter bli, relevanta också om fem, tio och tjugo år. Samtidigt fanns ingen tvekan hos Björklund om att valet ska vinnas tillsammans med övriga Allianspartier, så risken är överhängande att väljarna, om valrörelsen utformas enligt samma koncept som 2014, 2010 och 2006, fortfarande inte kommer att lyckas förstå vad som skiljer Folkpartiet från de övriga i Alliansen. Partiet skulle ha mycket att vinna på att om de nu ska genomgå en helomvandling även öppna dörren för samarbete med andra än de tidigare regeringskollegorna.

Förnyelsearbetet leds av två kommissioner, en med fokus på välfärd och en på globalisering. Om dessa kommissioner jobbar med Björklunds brandtal om vikten av de liberala idéerna i bakhuvudet och inte kompromissar med dem för att passa bättre in i en Alliansregering kan det blir riktigt bra. Det är också enda vägen framåt för partiet.

Frågan är bara om Björklund är rätt man att föra ut de nya idéerna?

Trovärdigheten kan ifrågasättas om samma gamla partiledare ska ta avstånd från tidigare punkter i programmet och kanske även tala sig varm för helt nya, som han kanske tidigare tagit avstånd ifrån.

En framgångsrik förnyelse kräver inte bara nya idéer, utan också nya sätt att kommunicera dem, och nya ansikten som gör det.

Läs också:

Folkpartiet behöver en haverikommission

Mer läsning

Annons