Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gammeldags förnyelse

/

Annons
Det verkar inte var någon hejd på avhoppen från vänsterpartiet numera. Den förra partiledaren Gudrun Schyman var först att överge skeppet och efter henne har en strid ström av medlemmar tröttnat på den alltmer dogmatiska kommunism som partiet numera företräder. Samtidigt som detta sker så sluter trots allt de flesta partidistrikten upp bakom Lars Ohlys som partiledare enligt Sveriges radios ekoredaktion. Den mer sansade vänstern tycks vara rejält på dekis, åtminstone inom vänsterpartiet.
Senast att hoppa av vänsterpartiet är Stefan Björling som har varit ledamot av valberedningen och partiombudsman i Bohuslän. Han förklarar avhoppet för DN med att:
Vänsterpartiet har inga nya idéer, utan har återgått till ett gammalt tänkande som är förlegat i dag.
Jag tror att nyckeln här är just Gudrun Schyman. Frågan är om vi någonsin tidigare har haft en politiker med en sådan karisma. Hon lyckades hålla ihop partiets olika falanger genom att de alla insåg att hon som person var nyckeln till framgångar för vänsterpartiet. När nu Schyman inte längre är partiledare ja inte ens partimedlem så har striderna tilltagit igen. Just nu är det Lars Ohly och kommunistfalangen som håller på att vinna striden om vänsterpartiet, men frågan är om de kommer att vinna striden om vänsterväljarna. För hur många ute i stugorna tilltalas verkligen av denna kommunistiska retorik?
Om alla de som gjort att vänsterpartiet har kunnat framstå som ett alternativ till socialdemokratin slutar med politiken eller byter till parti, vad finns det då för anledning att rösta på vänstern? Om man är kommunist, javisst, men annars? Det parti som verkligen har potential nästa mandatperiod är miljöpartiet. Kan de lyckas locka till sig icke-kommunistiska vänsterpartiväljare så kan de säkert nå upp till de tio procent som Maria Wetterstrand i måndags sa att partiet satsade på i nästa riksdagsval. Tidigare har miljöpartiet försökt intala oss alla att det inte är ett vänsterparti, men vem kan ta det talet på allvar i dag efter att flera gamla vänsterpartister har valt att gå med i mp?
Ali Esbati ni vet han den där roliga killen som var ordförande för Ung vänster innan Tove Fraurud tog över skrev en skojig kommentar på sin blogg här om dagen apropå avhoppen. Han menade att det är sådana som Stefan Björling och de andra inom Vägval vänster som förhindrar förnyelse i partiet. Om Ali hade missat det, så är det just den gruppen som brukar kallas för förnyarna, medan Lars Ohlys och Kalle Larssons falang inom partiet kallas för traditionalister. För inte ska vi väl börja använda oss av ett orwellskt nyspråk? Att återgå till den politik som partiet förde under efterkrigstiden kan väl knappast kallas för förnyelse?

Mer läsning

Annons