Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gästkrönika: En gammeldags julklapp

/

Annons

På julaftonsmorgonen hördes en klapp på dörren, sedan kastades ett inslaget vedträ in. Skrivet på presenten stod ofta elaka rim och eventuellt fick man också en skämtsam smäll på armen. Så sägs det att traditionen med julklappar började. Inte direkt så trevligt. Tidsandan är ungefär Emil i Lönneberga där fattighjonen blev lurade på all den goda julmaten av kommendorskan. När jag var liten köpte jag en riktigt utsliten pocketbok på loppis för en krona till min storebror. Det är ju tanken som räknas.

Ibland kan jag fundera på om stressade politiker handlar själva. Men det borde de väl? Jag har bara svårt att föreställa mig Barack Obama googla julklappstips till sin fru eller att Stefan Löfven går runt och svettas inne på Åhlens under helgerna.

Det är tanken som räknas och ofta innehåller klapparna saker man inte visste att man behövde. Betyder tre deodoranter under granen att man luktar svett?

Vissa julklappar får man motvilligt. Fattigpensionärer får en märklig present i år av den allians som förlorade valet men ändå fick igenom sin budget med hjälp av Sverigedemokraterna. Pensionärer med låg årsinkomst blir nämligen 2 400 kronor fattigare med alliansens budget, enligt tidningen Dagens Arena. Ett av förslagen i de rödgrönas budget var att sänka skatten för den gruppen eftersom det verkade orimligt att de med lägst inkomst skulle betala mer i skatt än personer med lön. Gruppen med lägst pension domineras av kvinnor vars män har gått bort. Om det är tanken som räknas med julklappar kan man fundera på vad alliansens tanke med det här är. Arbetslinjen - nu även för pensionärer, kanske?

Extraknäck som jultomte? Det är inte bara fattigpensionärer som får en härlig present av alliansen. Det vore ju orättvist. Nej, även sjuka ska såklart också få något. Utförsäkringarna som skapat så mycket rubriker fortsätter nämligen. Ett av Löfven-regeringens förslag var att den bortre tidsgränsen skulle slopas. Men icke. Alliansens budget skulle innebära att 13 200 personer utförsäkras 2015, enligt Dagens Arena. Ingen i alliansen kan ha missat berättelserna om sjuka människor som plötsligt når ett slags modern stupstock. Många gånger har företrädare för högern då stått i nyhetsreportage och sett allvarliga ut, sagt att det såklart inte är bra att personer blir utkastade ur trygghetssystemet.

De fina orden tröstar inte alla som nu ligger sömnlösa. Utförsäkringarna fortsätter trots att det är omänsklighet satt i system. Vad är tanken med det? Alla pengar som staten sparar på detta ska såklart användas på bästa sätt. Några personer kommer nämligen få en riktigt bra present. De som tjänar bäst i Sverige får dela på 4,3 miljarder kronor nästa år, med alliansen budget! En riktig pengafest. Med regeringens budget hade till exempel de som tjänar över 58 000 kronor i månaden fått sin skatt höjd med 250 kronor. Man förstår ju att den hårda smällen inte går att acceptera. Hur skulle de överleva?

Det är tanken som räknas när klappar delas ut. Jag är för politiskt trött för att tänka på extraval och partiledare just nu. Men det är något absurt med att fattigpensionärer får mindre pengar och sjuka ska utförsäkras för att de som tjänar väldigt bra ska få några fler hundralappar i månaden. Med en sådan julklapp känns det som att vi fortfarande lever på den tiden en julklapp var en elak pik och det fanns fattigstugor. En godare jul åt de som redan tjänar mycket. En käftsmäll åt fattigpensionärer och utförsäkrade. God jul. För några. 

Linnea Swedenmark

Mer läsning

Annons