Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ge inte Vänsterpartiet mer makt

/

Kritiken mot Decemberöverenskommelsen (DÖ) tilltar.

Annons

Särskilt inom Moderaterna tycks Pandoras ask nu vara öppen, allt fler moderater vädrar öppet sin kritik mot överenskommelsen som har drivit Stefan Löfven i armarna på Vänsterpartiet och Jonas Sjöstedt.

Rent principiellt är överenskommelsen tveksam. Att partier från centralt håll kommer överens – över huvudet på sina riksdagsledamöter – om hur de ska rösta strider mot det faktum att riksdagsmandaten är personliga och inte tillhör partierna att förfoga fritt över.

Märkligt nog lyckas de övriga borgerliga partierna – utom möjligen Kristdemokraterna där en del kritik verkar förekomma i periferin – hålla sina ledamöter och partimedlemmar lugna.

De mindre borgerliga partierna är förstås rädda för att framstå som stödpartier till Socialdemokraterna; Centerpartiet har historiskt straffats av sina väljare efter nära samarbete med S. Samtidigt så tjänade knappast C och FP inte heller på allianssamarbetet om man ser till väljarstöd 2010 och 2014. Det kanske helt enkelt är så att små partier nästan alltid kommer i skuggan av större när de samarbetar? Slutsatsen för de mindre partierna kan ändå inte vara att sluta att försöka ta ansvar och vara med och påverka, då gör partierna sig själva överflödiga och lär knappast stärka sitt väljarstöd.

I stället för att använda den här mandatperioden till att försöka påverka och kohandla (en klassisk centerpartistisk gren) med regeringen för att få den att föra en så mitteninriktad politik som möjligt, så har Centern och Folkpartiet genom sin avvisande attityd gett klartecken för fyra år av grön socialism.

Sjöstedt lär knappt ha trott sina ögon när de borgerliga partierna erbjöd honom möjligheten att sälja sig dyrt till regeringen. När dörren till höger är stängd och reglad så tvingas regeringen söka stöd hos V. Det har visat sig att det inte kommer gratis.

Mittenpartierna ägnar sig åt ett partitaktiserande som tvingar regeringen att göra en onödigt skarp vänstersväng. Tanken är väl att det ska straffa sig för S och MP i nästa val, om så inte sker har mittenpartiernas agerande bidragit till att göra Sverige mer rött än nödvändigt. Obegripligt är bara förnamnet.

Mer läsning

Annons