Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ge näring till människornas själar

/

Annons

Deja vu brukar det kallas när man får en känsla att har upplevt något redan tidigare. Gårdagens landstingsmöte gav en sån känsla till att börja med.

För det första återtog sossarna styret av själva fullmäktige, med Hans Stenberg, Sundsvall som ordförande och Annette Lövgren från Ånge som vice.

Med tanke på att posten som andreman i landstingsstyrelsen vid årsskiftet går till Ångebon Erik Lövgren (S) kanske de medelpadingar som oroas över ångermanlänningarnas inflytande, låter sig lugnas. Detta även om Nolaskogsaren Anna-Karin Sjölund valts till gruppledare för sossarna, och Härnösandsbon Elisabeth Strömqvist vid årsskiftet återtar posten som landstingsstyrelsens ordförande.

Fast deja vu-känslan handlade mer om debatten kring den nya Kulturplanen Västernorrland. Där agerade Sverigedemokraterna precis som Moderaternas Jacomina Beertema brukade göra när hon inledde sin politiska karriär. Landstinget ska inte lägga en krona på Kulturen var budskapet från Hans Hellhoff (SD). Beertema har ändrat sig sen dess. Men jag väntar mig inte att SD ska ändra sig.

Det får säkert en och annan att applådera. Ju mindre folk vet desto större stöd får SD. I detta fall fick han förstås mothugg från alla andra partier.

KD:s nyvalda Soledad Henriquez hade dessutom en god ekonomisk motivering för sitt stöd till Kulturplanen. Hon berättade att staten står för 72 av de 77 miljoner som går till kultur i länet. Här finns alltså inga pengar att tjäna även om man skulle vilja. Vilket den som tänker efter inte vill.

Jag vågar slå vad om att just de som röstar på Sverigedemokraterna är de som mest skulle behöva ta del av allt kulturen ger.

Folkpartiets Ingeborg Wiksten valde som förklaring till sitt stöd för Kulturplanen att citera Scenkonstbolagets egen vision. Där sägs bland annat att kulturen ska: ”Ge näring till människans själ”. Vackert uttryckt.

Fast det löser inte problemet med ekonomin för det nya styret.

Prognoserna nu visar på 2-300 miljoner i underskott, och underskotten har ökat i närtid. Var det slutar vet vi inte. Vi vet att det är ett misslyckande för det borgerliga styret. Men frågan hur det ska lösas är öppen.

Avgående Jacomina Beertema (M) påpekade att man för att lösa specialistvårdens prognostiserade underskott på 283 miljoner skulle behöva sparka 560 årsarbetare. Om nu någon skulle tro att det är lösningen när kostnaden för stafettläkarna redan är 120 miljoner. Hon hoppades att införandet av länsklinikerna – där har partierna varit helt överens – på sikt ska spara 90 miljoner. Men Lösningen med stort L väntar vi på. Den måste – i den mån den alls finns – med säkerhet innehålla många delar.

Mer läsning

Annons