Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Genant bild av Sverige

I historiens spegel framstår vårt land som ett rike styrt av kappvändare

Annons
Ett Sverige som var krypande inställsamt mot hotfulla grannar, ett land med påtagligt mjuk rygg gentemot totalitära regimer det är en generande bild av fäderneslandet som målas upp när Vetenskapsrådet presenterar sina senaste forskningsresultat om vårt förhållande till kommunismen och nazismen från 1930-talet och framåt.
Hur många är inte vi som via skolans historieundervisning fått oss till livs att vårt land minsann varit neutralt i alla tider, i vart fall att vi stolta och starka stått utanför krigens Europa sedan Waterloo. Mindre sades om den välvilliga neutralitet vårt land alldeles självmant visade gentemot Tyskland under första världskriget, med frivilliga mineringar och en beredvillighet till export av svenska varor.
Under det andra världskriget kom så \"permittenttrafiken\" när tiotusentals tyska soldater i Norge skickades med tåg genom Sverige till nya krigsskådeplatser. Lägg därtill den svenska exporten av järnmalm och stål till Tyskland. Först 1943, när krigslyckan svängt till Tysklands nackdel, öppnades den svenska gränsen helt för flyende judar.
När nazismen till slut besegrats tack vare andras insatser, började kryperiet för den mäktiga diktaturen i öster. Vi var fortfarande \"neutrala\" föralldel. Något som inte hindrade oss att samarbeta intensivt med västmakterna i militärt och samtidigt acceptera samtidigt kraven på utlämning av baltiska flyktingar till Sovjetunionen. Vi såg genom fingrarna med Stalins utrensningar i den egna maktsfären etcetera, etcetera.
I historiens spegel framstår vårt land som ett rike styrt av kappvändare. Till och med så sent som 1988 hävdade till exempel utrikesminister Sten Andersson (s) att \"Estland inte är ockuperat\".
När nu Vetenskapsrådet bland annat lägger fram uppgifterna om delar av Svenska kyrkans anpassning till Nazi-Tysklands raslagar vänder det sig i magen ännu en gång. Exempel på hur svenskar som ville gifta sig med tyskar av arisk börd var tvungna försäkra att ingen av deras far- eller morföräldrar var judar. Exempel på hur svenska domstolar upplöste äktenskap mellan tyskar och svenskar som inte uppfyllde tyska krav på renrasighet.
Frågan är vad vi gör med nya och gamla forskningsrön. Förfasas vi över upplysningarna och lägger dem till handlingarna?
Lär vi av historiska misstag, eller kommer nya generationer att göra sig skyldiga till samma feghet mot tyranni som tidigare?

Mer läsning

Annons