Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glöm inte bort romerna

I dag uppmärksammas en av historiens mörkaste händelser. Ungefär sex miljoner judar mördades av Adolf Hitlers regim. Vad som inte bör glömmas bort är att hundratusentals romer också miste livet.

Annons

Åtta mil utanför Prag, i tjeckiska Lety, fanns under andra världskriget ett tjeckiskt interneringsläger. I början avsett för arbetsovilliga, men det omvandlades gradvis till ett läger för landets romska befolkning. Lägret bemannades av dåliga element från poliskåren, poliser som begått övergrepp och behövt förflyttas. De trakasserier som romerna utsattes för – enligt vittnena saker som mord med knytnävarna, hängning, ihjälslagna spädbarn och systematiska våldtäkter – uppstod inte på grund av något tryck från Tyskland, utan vakternas egen sadism.

Minnesmonumentet över Letys döda står inte på platsen där det ofattbara skedde, utan en bit därifrån. På platsen står i stället en grisfarm. Händelsen uppmärksammades inte på allvar förrän 90-talet, då historiker började gräva i frågan. Den tjeckiska regeringen hade inte uppmärksammat det. Ändå hade pengar betalats ut till överlevande. Att regeringen kände till övergreppen är uppenbart.

Förintelsen var verkligen ofattbart fruktansvärd. Av respekt för de som miste livet och deras anhöriga bör den aldrig glömmas bort. Vad vi kan göra är att lära av historien, veta konsekvenserna av att avhumanisera människor. Se till att det aldrig sker igen.

Då gäller det att se problemen i dag. Antisemitismen lever och frodas. Det gör även antiziganismen. Hat mot romer är normaliserat på ett annat sätt än hat mot andra grupper. Det är förstås inte lika illa i dag, världen är en betydligt bättre plats nu än början av 40-talet.

Vi bör dock alltid minnas konsekvenserna av att sluta se människor som medmänniskor. För det är aldrig så att miljoner människor dör på en gång. Utan först dör en, sedan en till, sedan ännu en. Vanliga människor, någon av våra grannar, vänner, familjemedlemmar – medmänniskor. Varje släckt liv en lika stor tragedi. Det är något vi kan lära av historien.

Mer läsning

Annons