Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glöm inte Churchill

Annons
"Den nyttigaste läxa livet har lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Känns det igen? "Aldrig har så många haft så få att tacka för så mycket." Ringer det ingen klocka? V-tecknet, då? Om du tillhör det nuderska köttberget så är det nog inga problem att lista ut vem de ovanstående raderna syftar på. Troligtvis inte heller om du tillhör någon av barnkullarna födda på 60-och 70-talen.

Men 80-talisterna? Nja. De yngre än 15 år? Nej. Rätt svar är i alla fall Winston Churchill, den kanske störste statsmannen någonsin. I år är det 60 år sedan det världskrig som Churchill var med om att vinna definitivt tog slut. Det är i år 40 år sedan han dog och det är i år som ett unikt Churchillmuseum öppnas i London. Och det är i år som de engelska skolbarnen i en undersökning säger att Winston Churchill är en skojig hund som säljer försäkringar i en tecknad reklamfilm.

Det är skrämmande att mannen som ledde kampen mot Hitler i dag kan förväxlas med en tecknad figur. Och det är tråkigt att den politiker som kanske bäst personifierar både framgång och misslyckande inte lyfts fram. I en tid då medietränade politiker sopar problemen under mattan och frånsäger sig ansvar kan Churchills politiska karriär ses som märklig och befriande mänsklig. Det här var mannen som under första världskriget fick ta på sig ansvaret för det katastrofala sjöslaget vid Dardanellerna. Det var Churchill som sparkades från ministerposter, frystes ut av sitt eget parti under mellankrigstiden och ständigt kämpade i motvind. Men med en aldrig sviktande tro på demokratin, en dåres envishet och med språket som vapen kom han tillbaka och blev till slut Europas befriare. Ändå tror jag att minnet av Churchill långsamt kommer att blekna, särskilt i vår del av Europa.

För i dagens historieundervisning uppmärksammas inte en konservativ aristokrat som drack mer whisky än man kan föreställa sig och som en gång innehade posten som kolonialminister, vilket i dag skulle vara mycket kontroversiellt. Det spelar ingen roll att den konservative aristokraten var premiärminister två gånger, Hitlers överman, en oöverträffad retoriker och dessutom Nobelpristagare i litteratur. Och nu tycks sälja försäkringar i tecknade reklamfilmer...

Mer läsning

Annons