Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gnissel i maskineriet

Annons
Moderater och kristdemokrater ligger i luven på varandra rörande fastighetsskatten. Centern hotar att stoppa folkpartiets uppgörelse med regeringen om avlyssning och buggning. Och folkpartiet i sin tur ratar centerns energisamarbete med s och v.
Oavsett vad man tycker i de olika sakfrågorna så kan man konstatera att det har gnisslat rejält i det borgerliga samarbetsmaskineriet de senaste veckorna. Det alliansen har uppnått hittills är något unikt i svensk politik. Aldrig förr har de borgerliga partierna arbetat så här nära tillsammans för att mejsla ut en gemensam politik. Och de slutrapporter som alliansens arbetsgrupper nu har presenterat har varit mycket lyckosamma i att ena alliansens fyra delar.
Gemensamma förslag för skattesänkningar, för ett bättre näringsklimat som ger förutsättningar för nya jobb, för en mer aktiv utrikespolitik etcetera har man kommit överens om. Men trots detta är det oerhört viktigt för alliansens trovärdighet att den kan komma överens om åtminstone någon av de ovannämnda frågorna. De tre partier som i dag i praktiken regerar Sverige kommer annars aldrig att upphöra med sitt malande om den oeniga "högeralliansen".
I går uttryckte folkpartiets ledare Lars Leijonborg en önskan om att alliansen partiledare skall försöka ena sig i just dessa frågor. Vi hoppas att de fyra partiledarna alla bjuder till och verkligen är beredda att kompromissa och köpslå även med de egna hjärtefrågorna.
Varken energipolitiken eller frågan om avlyssning och buggning torde dock vara några valvinnare. Visst är kärnkraftens framtid en viktig fråga kanske främste för centerväljare men få människor lär låta denna fråga fälla avgörandet för valet av parti. De långtgående buggningsförslag som justitieminister Thomas Bodström presenterat tycks till och med ha stöd i ganska breda folklager, sina uppenbara brister till trots.
Av de tre borgerliga trätoämnena som nämndes återstår då fastighetsskatten. Denna fråga borde vara den där alliansen lättast skulle kunna komma överens om en gemensam linje. Skälen till att avskaffa eller i alla fall sänka fastighetsskatten är klara. Det är en skatt som riskerar att slå orättvist och man kan fråga sig varför pengar låsta i en fastighet skall beskattas på årsbasis. Men att helt avskaffa den under en första mandatperiod är inte rimligt när vi samtidigt kräver att skattesänkningar skall vara finansierade. Det finns andra skattesänkningar som skulle stimulera ekonomi och tillväxt på ett bättre sätt som vi anser vara viktigare att genomföra.

"En skatt som riskerar att slå orättvist

Mer läsning

Annons