Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Goda förutsättningar

Annons
I går samlades kommunfullmäktige till ett sista möte innan sommarlovet. Nu skulle budgeten för 2006 debatteras, mot vänstermajoritetens budgetförslag stod ett förslag från Allians för Sundsvall (m, fp, c, kd och mp). Moderaternas oppositions råd inledde sitt första anförande med att en aning ironiskt citera Göran Persson och andra socialdemokratiska höjdare \"stolt men inte nöjd\". Han menade att kommunalrådet Ewa Back (s) skönmålar majoritetens budgetförslag.
Vad kontrahenterna än själva anser så tycks det inte vara några jätteskillnader mellan budgetförslagen. Alliansen vill i sitt förslag satsa mer på kärnverksamheterna på bekostnad av bland annat kultur- och fritidsförvaltningens, fastighetskontorets och kommunstyrelsens budgetar än vad vänstermajoriteten vill.
Glädjande är att det i viss mån, såväl från majoriteten som från oppositionen, poängterades vilket misslyckande det enorma tapp som Sundsvalls kommun gjorde i Svenskt Näringslivs ranking över företagsvänliga kommuner. Sundsvall tappade 80 placeringar från 126 till 206 plats av de totalt 290 kommuner som finns i Sverige. Det är självklart av avgörande vikt såväl för Sundsvall som mittregionen i stort att företagsklimatet anses vara gott, detta för att vi skall kunna växa och säkra kommunens inkomster och välfärd även i framtiden.
Det är såklart enkelt att bara i svepande ordalag säga att företagsklimatet och attityderna till företag måste förbättras, men vad kan vi konkret göra? Svenskt Näringsliv har frågat företagare vilka åtgärder de menar leder till ett bättre företagsklimat. Vissa av åtgärderna är självklarheter som att politiker oftare bör träffa företagare och entreprenörer i deras vardag , detta för att få en förståelse för företagarnas situation. Eller att det är orimligt att privata företag skall behöva konkurrera med kommunala företag som har ojusta konkurrensfördelar genom sina kontakter med kommunea. Många efterlyser också en företagslots, något som finns inrättat här i Sundsvall. Men som moderaten Per Wahlberg konstaterade i gårdagens fullmäktigemöte, den utnyttjas alldeles för sällan. Vår region har förutsättningar för att på allvar bli en tillväxtregion, låt oss ta vara på dem.

\"Sundsvall tappade 80 placeringar

Mer läsning

Annons