Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gör om, gör rätt

Annons
Regeringen och samarbetspartierna har enats om att lagstiftningen bör ändras så att gömda flyktingbarn skall få fortsätta att gå i skolan tills deras avvisning verkställs. Det blev tidigare i veckan uppenbart att miljöpartiet inte tänkte avvika från sina krav om ett genombrott i frågan om invandrarna. Och här har vi socialdemokraternas svar.
Så här långt i human riktning har miljöpartiet alltså lyckats baxa den stora tunga socialdemokratin genom sitt idoga sisyfosarbete. Men miljöpartisterna har fortfarande betydligt större krav för att gå med på en budgetöverenskommelse. Till exempel vill de att regeringen skall gå med på att ge de barnfamiljer som gömmer sig i landet skall få rätt till en ny prövning när nu Utlänningsnämnden skall ersättas av asylprövning i domstol. Samtidigt kräver man en politisk signal till dessa domstolar om att de flesta av dessa barnfamiljer skall få stanna. Sannolikt är detta emellertid ingenting den socialdemokratiska regeringen har för avsikt att gå med på. Det vore ju i praktiken ett avvikande från principen om individuell prövning som man har stött hela sin tidigare argumentation på.
Om miljöpartiet inte når längre än så här så har de vunnit en Pyrrhusseger. Vid en första anblick kan det tyckas självklart att barnen skall få gå i skolan. Men sänder inte detta ut dubbla signaler till de gömda flyktingfamiljer som man nu efter avslaget av flyktingamnestins vill visa på vår nationella dörr? Å ena sidan är ni illegala invandrare, tvi vale, å andra sidan anslår vi pengar för att era barn skall välkomnas i skolans gemenskap. Men hur skall barnen kunna gå i skolan öppet när vi samtidigt har slagit fast att de och deras föräldrar befinner sig här på olagliga grunder? Migrationsminister Barbro Holmberg sade under gårdagen att man kommit överens om att dessa barn skall slippa risken att bli hämtade av polisen i skolan. Men vad är det som säger att polisen inte förföljer barnen för att se var deras föräldrar befinner sig?
Om vi skall tillåta oss att vara konspiratoriska så skulle man kunna misstänka att detta är ett försök av socialdemokratin att något blidka den flyktingvänliga opinion som visat upp sig de senaste veckorna. Det ser bra ut på pappret, men i praktiken betyder det ingenting. Gör om, gör rätt!

"Det ser bra ut på pappret, men i praktiken betyder det ingenting

Mer läsning

Annons