Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Göra en Göran

/

Annons
Så kom det till slut. Konstitutionsutskottets betänkande om regeringens krisberedskap och krishantering efter flodvågskatastrofen.
Det är kanske den största undersökningen i KU:s historia, fastslog utskottets ordförande, moderaten Göran Lennmarker, inför det samlade pressuppbådet på torsdagen. Orden historiskt och unikt hördes sedan gång på gång i riksdagens andrakammarsal när utskottets ledamöter turades om att beskriva det 208-sidor tjocka utlåtandet, ännu varmt från kopieringsapparaten.
Dokumentets sista sidor, själva ställningstagandet från utskottet, är den politiskt heta delen. Det är där som kritiken mot statsråden levereras. Närmare bestämt statsminister Göran Persson, före detta utrikesminister Laila Freivalds, försvarsminister Leni Björklund, vård- och äldreomsorgsminister Ylva Johansson och finansminister Pär Nuder.
KU-ledamoten Ingvar Svensson, inte bara kristdemokrat utan även "fossilen i det här sammanhanget" som Göran Lennmarker noterade, kunde inte erinra sig att lika skarp kritik yttrats av KU tidigare. Inte ens i samband med Ebbe Carlsson-affären. Men, som utskottets vice ordförande, socialdemokraten Göran Magnusson, var snabb att skjuta in: det har inte heller funnits något ärende som kan mäta sig med flodvågskatastrofen.
Kritikens skärpa och det faktum att ett enigt utskott står bakom den alltså även socialdemokraterna ger betänkandet tyngd. In i det sista var det oklart om partierna skulle kunna enas om just skärpan. Den förlösande faktorn var utan tvivel Laila Freivalds avgång. Man kan säga hur många gånger som helst att det övergripande ansvaret ligger hos statsminister Göran Persson, men det förblir kaoset på UD och Freivalds tillkortakommanden de flesta kommer att minnas av hela denna trista historia.
Att huvudpersonen redan tackat för sig bidrar naturligtvis till att gjuta olja på vågorna. Den taktiskt lagde kan konstatera att oppositionen lät ett gyllene tillfälle gå till spillo när alliansen lät bli att väcka misstroende mot Laila Freivalds före jul, efter Katastrofkommissionens presentation av sin rapport. Nu har Göran Persson stabiliserat situationen. Det visade sig några timmar efter KU:s presskonferens.
Vad innebär att bära det fulla ansvaret för flodvågskatastrofen? frågade centerns Maud Olofsson. Regeringen har tagit till sig kritiken, svarade en grötmyndig Göran Persson och påpekade att det nu är det dags att dra lärdomar och gå vidare. När folkpartiets Lars Leijonborg inte ville göra det utan propsade på att tala om regeringens ansvar slog Göran Persson ann den förnärmade tonen. "Dagen kräver att vi signalerar samma typ av mognad och sammanhållning kring uppgiften som konstitutionsutskottet har gjort", menade statsministern. Plötsligt är det alltså oppositionen som ska lära sig av den svidande kritiken från KU mot regeringen. Kritiken som till och med socialdemokraterna står bakom.
Sådant slingrande måste ha ett namn. Jag föreslår att kalla det för att göra en Göran.

Mer läsning

Annons