Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grattis Urban!

Annons
I dag firar alla de 12 121 män som heter Urban sin namnsdag. Namnet kommer från latinet och betyder enligt nationalencyklopedin ungefär \"belevad\". Lite extra skulle vi på ST vilja uppmärksamma och gratulera den före detta riksbankschefen och tillträdande verkställande direktören för Svenskt Näringsliv (SN) Urban Bäckström. Om ungefär en vecka, 1 juni, blir han i egenskap av VD för SN en av de tyngsta opinionsbildarna i Sverige. Urban Bäckströms gedigna bakgrund och långa erfarenhet från många tunga poster gör honom mycket lämplig som Ebba Lindsös efterträdare i SN.

Förhoppningsvis kommer SN under Urban Bäckströms ledning åter bli mer offensiva i sin opinionsbildning för ett bättre företagsklimat. För vilka bättre än enskilda företag och dess företagare vet vilka lagar och regler som främst hindrar den jobbtillväxt vi alla efterlyser? För att det främst är i de små och medelstora företagen de nya jobben kommer att skapas är de få som i dag ifrågasätter, men vad gör då regeringen för att underlätta för dessa företag? Att man säger sig vilja upp i den krångliga regeldjungeln räcker inte långt om de konkreta åtgärderna uteblir.

För övrigt skulle Urban Bäckström kunna vara en tänkbar finansminister i en eventuell borgerlig regering efter 2006. Han har onekligen ett nästintill fläckfritt CV, med erfarenheter såväl från partipolitik och politiskt styrda organisationer som från det privata näringslivet. Tänk om vi kunde få en finansminister som är nationalekonom något vi inte haft sedan Anne Wibble avgick efter valförlusten 1994. Att vår finansminister skall ha åtminstone grundläggande kunskaper i ekonomi är väl inte för mycket begärt? Ingen ifrågasätter ju att vi skall ha en justitieminister som är jurist. Bäckströms erfarenhet från Riksbankens ledning gör att han har ett grepp om den svenska ekonomin som är större än de flesta andras.

Självklart ligger det något i argumentationen att ministrar inte skall behöva vara experter på sina respektive områden, det är därför de har en stab av rådgivare och experter anställda. Men faktum kvarstår ändå att det är en fördel om vår finansminister åtminstone studerat vissa grundläggande ekonomiska samband.

\"en tänkbar finansminister

Mer läsning

Annons