Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gudruns nya kläder

Annons
Så verkar det vara bestämt att Gudrun Schyman, Ebba Witt-Brattström samt Maria-Pia Boëthius, bildar ett feministparti. I en artikel i torsdagens Metro flaggas för ett partiprogram på den internationella kvinnodagen den 8 mars. Ebba Witt-Brattström säger till Metro att det inte finns några större ideologiska skillnader mellan Schyman och de övriga inblandade. Ett föga överraskande uttalande. Det finns i svensk debatt tyvärr likhetstecken mellan socialism och feminism. I grund och botten borde det handla om individualism, att vi alla oavsett genus betraktas som de unika individer vi är.
Av princip är det tveksamt om enfrågepartier, vilka efterhand tvingas improvisera fram en ståndpunkt i varje fråga som kommer upp på dagordningen, är önskvärda i den svenska riksdagen. Med kamrat Schyman i spetsen är det dessutom troligt att ett feministparti blir ett vänsterparti i ny dräkt. Om ens det, snart kanske någon ropar som i sagan: \"men hon har ju inga kläder på sig\"
Att det finns stora jämställdhetsproblem i dagens Sverige är de allra flesta överens om. Men att försöka lösa problemen med traditionell vänsterpolitik som högre skatter, större offentlig sektor och fler klåfingriga politiker, lär förvärra situationen. Den borgerliga alliansen kan simma lugnt i Mauds badtunna och spåna på gemensamma förslag ett tag till. Detta då feministpartiet främst kommer att vara en angelägenhet för vänsterkanten i svensk politik. Men det står inte på förrän valrörelsen drar igång på allvar, och vill de borgerliga partierna inte se sig ifrånsimmade ännu en gång, bör de inte överlåta jämställdhetsfrågorna till andra.
Ett feministpartis inträde i svensk politik skulle kunna få följder för maktbalansen mellan blocken. Om partiet inte klarar fyraprocentsspärren 2006 så kan det att lämna efter sig en sargad och försvagad vänsterkant. Detta scenario är inte minst tänkbart om även Vägval vänster bestämmer sig för att göra slag i saken och starta ett nytt parti. Ett mardrömsscenario vore om feministpartiet klarar att ta sig över spärren utan att skuffa ut något annat parti. Detta skulle sannolikt förminska möjligheterna för ett borgerligt maktövertagande och ytterligare förvärra den rödgröna röran.

\"I ny dräkt

Mer läsning

Annons