Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hafsverk gagnar få flyktingar

Annons
På onsdagen tog så riksdagen äntligen beslut i frågan om den tillfälliga flyktinglagstiftning som blivit en stor affär i rikspolitiken. Något som visade sig vara lättare sagt än gjort. Att skapa en hållbar lag som skall gälla tusentals människor och som skall vara rättssäker och lätt att tillämpa, har visat sig närmast oöverstigligt. När nu riksdagen äntligen fick ett lagförslag på sitt bord var det en variant som aldrig tidigare skådats i migrationssammanhang i alla fall inte i Sverige. Förslaget har väckt farhågor på många håll.
De personer som skall fatta beslut i varje enskilt fall (det blir alltså en ny individuell prövning av varje fall, inte någon generell amnesti) är inte alls är utbildade för det. Så många människor kommer att krävas för att få ruljangs på verksamheten att det inte går att garantera handläggarnas kompetens och självklart får det konsekvenser för rättssäkerheten. Det finns anledning att instämma i att detta sannolikt kommer att bli ett bekymmer.
Att ge avvisningshotade, förtvivlade och gömda människor, en chans till ett nytt liv i Sverige är en god gärning och självklar gärning förutsatt att Sverige vill upprätthålla något slags rykte som humanitär fristad i världen. Men det måste göras på rätt sätt. Ett hafsverk till lag som kommit till genom kohandlande mellan tre vänsterpartier ser inte ut att ge människor det rättssäkra skydd de behöver.

Mer läsning

Annons