Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hägglund först – Björklund nästa

/
  • Göran Hägglund avgår i april som partiledare för Kristdemokraterna. Håller sig FP:s Jan Björklund kvar till landsmötet i höst?

Annons

Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund avgår efter över tio år som partiordförande. Som efterträdare till Alf Svensson tog han på sig en närmast omöjlig uppgift. Hans personliga charm har säkert spelat in när man kunnat hålla sig kvar i riksdagen. Men viktigare är att han som lojal lagspelare till de i åtta år så framgångsrika Moderaterna kunnat räkna in stödröster som hållit partiet kvar, trots att partiet övergett en del av grundvärderingarna från partiets skapande. Jag beklagar att Hägglund nu, när Moderaterna fått problem och stödrösterna kan förväntas bli färre, i stället valt att slå in på kravställandets väg i invandrarpolitiken. Hägglunds största avtryck i svensk politik blir avskaffandet av fastighetsskatten. Det blev en valvinnare 2006, men det gav också en direkt negativ effekt för Sverige när fastighetspriser och skuldsättning ökat, något som hotar svensk ekonomi utöver att det bara gynnat de som redan ägde sina fastigheter. Hägglund blir ändå inte lätt för KD att ersätta.

Så länge Jan Björklund sitter kvar som partiledare tänker det partiet uppenbarligen ta till alla trick för att återta några procentenheter i opinionen. Häromdagen kom beskedet att Folkpartiet vill ansluta sig till Kristdemokraternas idé om tillfälliga uppehållstillstånd för asylsökande trots att man i. I regeringsställning i åtta år har avvisat alla såna tankar.

När Björklund nu vill gå Lejonkungens väg från 2002, med språktester som krav för medborgarskap, så hoppas han bredda basen från dagens flyktingvänliga borgerliga humanister. Kan detta förenas? Björklunds vägran att i SVT:s Aktuellt diskutera med partistyrelsekollegan i FP, Frida Johansson Metso, är i sig inte märklig – det kan bara finnas en partiledare åt gången. Men att hon erbjuder sig en diskussion i teve är en tydlig signal till Björklund: hans tid som partiledare är utmätt.

Centerpartiet däremot är kvar på vad som med Fredrik Reinfeldts (M) ord beskrivs som "öppna hjärtan". Den som säger att de som behöver skydd ska få skydd. Tyvärr är de borgerliga – Moderaterna lyckligtvis ännu undantagna – tydliga på en annan punkt. Lönerna ska pressas ner och arbetsrätten ska försämras med motiveringen att det ska bli lättare för invandrare att komma in på arbetsmarknaden. Snacka om att gödsla för nyfascistiska Sverigedemokraterna om svenska löntagares skyddsnät ska försämras för att invandrare ska få plats. Men redan KD-FP-förslaget om tillfälliga uppehållstillstånd pekar i samma riktning. Den som måste ha jobb för att få stanna är helt utlämnad till mer eller mindre seriösa arbetsgivares godtycke. Men det vill inte de borgerliga förstå.

Mer läsning

Annons