Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Håll fascisterna borta

/

Annons

Folkmusiker i Sverige reagerar mot att Sverigedemokraternas Björn Söder, sorgligt nog vald till andre vice talman i Sveriges riksdag, kom till riksdagens högtidliga öppnande iklädd folkdräkt.

I protesten betonar man vikten av att låta ”folkkulturen, folkdräkten och hembygden förbli en symbol för öppenhet”.

Man vill markera att Söder på intet sätt representerar folkkulturen, samtidigt som man tar avstånd från den sorts nationalism, fascism och kultursyn som SD förmedlar, säger Isak Bergström i föreningen folkmusiker mot främlingsfientlighet till DN Kultur. Bakom uppropet står även Folkmusikens Hus och Riksförbundet för folkmusik och dans.

Folkmusiken vill lyfta värdet av kulturella möten, i stället för att på SD-vis, odla en nationalism som exkluderar andra.

Det här är inte unikt för folkmusikerna. Också hembygdsrörelsen, som SD länge försökt infiltrera, är tydlig på detta område.

På riksstämman 2014 togs ett uttalande som speglar oron för att främlingsfientlighet och politisk extremism ska få fäste. Man uppmanar alla, inklusive den halva miljonen egna medlemmar, att ”stå upp för humanism och alla människors rätt att bli bemötta med respekt och värdighet”.

I hembygdsrörelsens stadgar betonas att hembygdsrörelsen skapar broar mellan dåtid, nutid och framtid, och att den är öppen för alla oavsett bakgrund. Det är bra att man tar kampen mot SD.

Svante Säwén

Mer läsning

Annons