Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hellre enögd än blind

Annons
Här om dagen anklagades jag för att vara enögd, och så kan det nog vara. En gymnasielärare på en av Sundsvalls skolor hade ringt upp och ifrågasatte en ST-ledare om Venezuela (publicerad 22 augusti). I texten framgick bland annat att landets president, Hugo Chavez, är intimt allierad med Kubas diktator Fidel Castro och att kränkningarna av mänskliga rättigheter i Venezuela tilltagit de senaste åren. Ändå ser Venezuela allt mer ut att bli vänsterns nya favorit i jakten på en stat där \"demokratisk socialism\" tillämpas. Vår läsare/lärare förklarade frankt att ST:s ledare bland annat \"går emot allt vad Skolverket säger\" texten skulle minsann användas av henne i undervisningen. Och då som ett exempel på \"dålig journalistik\". Visserligen hävdade hon inte att den aktuella artikeln innehöll sakfel det handlade mer om att tidningen anslog en felaktig ton.

I sammanhanget förtjänar det att nämnas att ST inte tillämpar Skolverkets regelverk. En annan fundering gäller kunskaperna i den svenska lärarkåren när det är fråga om att skilja på åsiktsjournalistik och nyhetsartiklar. Men det beklagligaste var när diskussionen gled över på Kuba och att den Karibiska ön tillskrevs demokratiska egenskaper av en person som (enligt egen utsago) undervisar gymnasieelever. Mina påpekanden om avsaknaden av fri press, radio, tv och internet, förföljelsen av oliktänkande, långa fängelsestraff, ibland dödsstraff, förbud mot att fritt resa till och från sitt eget land inget av detta fick gehör. Motargumentet var att levnadsstandarden på Kuba är god jämfört med andra länder i Syd- och Mellanamerika och därmed att landet är att anse som rätt så demokratiskt.

Just detta är ett dilemma. När människor i ett land som Sverige, med alla de fri- och rättigheter vi har här, börjar mäta demokrati i termer av spädbarnsdödlighet, tillgång på livsmedel, utbildning och sjukvård, då väcker det farhågor. Tar man tar sina egna rättigheter så för givna? Utgår man samtidigt från den uppfattningen att människor i andra länder inte bryr sig om demokrati så länge deras mest basala behov är tillgodoställda? Tilläggas kan att en rad totalitära stater har god materiell levnadsstandard många betydligt högre än på Kuba. Ändå vore det i vart fall mig fjärran att påstå att demokrati råder i till exempel Saudiarabien, Kuwait eller Jordanien.

Också jag har erfarenhet av undervisning på gymnasienivå. Och visst medger jag att mina egna uppfattningar kan ha påverkat andra jag är ju enögd. Men jag hoppas att jden dagen inte kommer med en situation där jag inte ser längre än näsan räcker, eller ännu värre helt låter mig förblindas av den ideologi jag ser som min.

Mer läsning

Annons