Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hellre god vård längre bort än bristande patientsäkerhet nära

/
  • Sundsvalls sjukhus blöder, sjuksköterskor säger upp sig och antalet vårdplatser minskar.

Att vara politiker är inte sällan en otacksam uppgift. Att vara landstingspolitiker i ett landsting som dras med stora underskott resulterar knappast i klang och jubel nästan oavsett vad man bestämmer sig för att göra.

Annons

Men att vara politiker är inte endast en popularitetstävling, även om det inte går att komma ifrån att popularitet spelar en viss roll den där dagen vart fjärde år när väljarna ska säga sitt.

Många som väljer att lägga tid och kraft på politiken drivs av engagemang och en vilja att förändra. Men verkligheten erbjuder inte alltid det rörelseutrymme som krävs för att genomföra de förändringar till det bättre som önskas. Åtminstone inte utan att samtidigt behöva försämra i en annan ände. Politik är att ta ansvar, och våga prioritera, även om inte alla väljare kommer att tacka en.

Väljarna är inte utan ansvar när de lägger sin röst med den egna plånboken framför ögonen eller inte tänker längre än den närmaste mandatperioden. Det orsakar tyvärr kortsiktigt tänk även hos de politiker som har som uppgift att se till att grundläggande samhällsfunktioner fungerar. Men just därför är det viktigt att den som tagit på sig denna uppgift tänker lite längre, och inte ser sin egen plats i parlamentet som högsta prioritet. Det är knappast ängsliga personer som inte vågar fatta svåra beslut som kommer att bli ihågkomna av eftervärlden, nej det är de som – kanske med risk att hugga av grenen de själva sitter på – vågar ta obekväma beslut som gör skillnad på riktigt som folk kommer att minnas.

Vad landstinget står inför är frågan om hur en kvalitativ sjukvård ska kunna upprätthållas för de boende i länet. Med en krympande befolkning blir det allt svårare att motivera varför det ska finnas tre sjukhus. När sjuksköterskor säger upp sig i protest och läkare gång på gång larmar om överbeläggningar på sjukhuset i Sundsvall är det klart att något måste göras. Problemet är inte nytt, något radikalt borde ha gjorts för länge sedan.

Det bästa vore naturligtvis om det fanns ekonomiskt utrymme att tillhandahålla högkvalitativ vård nära alla medborgare. Detta är omöjligt i dagsläget, och många patienter med allvarliga sjukdomar måste redan i dag flyttas till sjukhus i andra kommuner och landsting för att få den bästa vården. Om valet står mellan lite sämre vård och bristande patientsäkerhet i närheten och god vård längre bort så är det inte särskilt svårt att välja.

Det är ett val som också landstingspolitikerna bör kunna vara överens om.

Mer läsning

Annons