Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hellre överbelåning än väljarflykt?

/

Det råder fortsatt bostadsbrist i Sundsvall. Tusentals lägenheter skulle behöva byggas, men de byggs inte.

Annons

Som alltid när det inte finns bostäder till alla är det vissa som drabbas och vissa som gynnas. Unga som vill flytta hemifrån, men som inte kan, tillhör definitivt förlorarna. Precis som alla de nyanlända som i dag har svårigheter att hitta ett eget boende.

Men det finns också gott om Sundsvallsbor som tjänar på att situationen ser ut som den gör. Alla som äger sin bostad, och som år efter år kan se dess värde stiga i höjden, sitter på en god investering inför ålderdomen.

I takt med att bostadspriserna stiger har hushållens skuldsättning ökat till osunda nivåer. Och värre lär det bli eftersom riksbanken i tisdags sänkte reporäntan till 0 procent. I ett läge där det redan är billigt att låna pengar skickas nu en signal att det kommer att fortsätta att vara billigt under lång tid.

Nationalekonomer brukar peka på hyresregleringen som den främsta källan till problemen på bostadsmarknaden. Men eftersom alla politiker inser att en avreglering skulle kunna bli traumatisk, och att en sådan chockterapi sannolikt heller inte vore politiskt möjlig att genomföra i Sverige, förblir den dörren stängd.

Och såtillvida den inte ska öppnas igen måste andra vägar sökas. Framför allt måste den spiral som gör att vanliga hushåll med vanliga inkomster lånar för allt vad tygeln håller, samtidigt som de hoppas att tiderna med mer normala räntenivåer aldrig ska återkomma, på något sätt brytas.

Finansinspektionens generaldirektör meddelade under torsdagen att FI vill se en utfasning av ränteavdraget. Det vill säga det skatteavdrag som gör det betydligt billigare för hushållen att låna.

Förslaget borde välkomnas av regeringen. Att fasa ut ränteavdraget vore inte bara ett sätt att förhindra risken för en ny bostadsbubbla, det skulle också innebära en välkommen förstärkning av statskassan. Det går även att argumentera för ett slopat ränteavdrag med rättviseargument. Att boende i hyresrätter och skattebetalarna som kollektiv ska subventionera enskilda husägares och bostadsrättsinnehavares boendekostnader framstår alls inte som en självklarhet.

Redan innan valet, i en intervju i Dagens Nyheter, slog Magdalena Andersson dock fast att Socialdemokraterna inte tänker röra ränteavdraget. Detta samtidigt som hon beklagade att alliansen inte redan hade gjort något åt avdraget i fråga.

Tydligare än så kan knappast den feghet som alltför länge har präglat svensk bostadspolitik uttryckas. Så länge som rädslan att förlora medelklassväljare är större än viljan att angripa de svenska systemfelen riskerar status quo dessvärre att bestå.

Mer läsning

Annons