Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hellre studieort än studentkommun

Annons
"Med vårt rykte har vi inte råd att göra fel", basunerar Skandia ut. En ganska fyndig slogan, om ni frågar mig. Jag undrar om Sundsvalls kommun använde sig av samma slogan i kampen om titeln Sveriges studentvänligaste kommun?

Återigen har Sundsvall förärats titeln Sveriges studentvänligaste kommun av tidningen Studentliv. Ett stort grattis är väl på sin plats. Kanske också en liten redogörelse för vilken tävling Sundsvall egentligen vunnit och vad den kan innebära för kommunen och Mittuniversitetet. Tidningen Studentliv gör varje år en undersökning kring hur kommuner med högskolor/universitet arbetar för studenterna. Kontakten mellan kommunen och studenterna, informationen från kommunen och stödet till kårerna betygsätts och i år fick Sundsvalls kommun högsta betyg i alla tre kategorierna. Vad bra. Det är det minsta man kan begära med tanke på det anseende Mittuniversitetet, och därmed också Sundsvall, har i fråga om akademisk miljö.

Det var ganska kul att se vilka Sundsvalls tuffaste konkurrenter var i kampen om Sveriges studentvänligaste kommun. Tvåa kom Gävle, trea Skellefteå. Sedan kom Skövde och Trollhättan. Oj, vilka konkurrenter. Hur många visste ens att det fanns högre utbildning på de här orterna? Allvarligt talat så kan man utifrån Studentlivs sammanställning snarare dra slutsatsen att det verkar som om korrelationen "ju mindre attraktivt universitet desto studentvänligare kommun" är den som gäller. Det är klart att kommuner som Sundsvall, Skellefteå och Gävle jobbar livet ur sig för att framstå som studentvänliga de få studenter som faktiskt kommer dit måste man med näbbar och klor kämpa för att hålla kvar. I fjol när Sundsvall vann Studentlivs tävling lanserades en reklamkampanj där kommunen dels berättade varför man hade vunnit, dels utmanade andra kommuner. Kaxigt och piggt, men en fruktansvärt dålig investering. Hur många killar och tjejer bestämde sig för att flytta till Sundsvall efter att ha fått reda på allt bra Sundsvalls kommun gjort och gör? Betydligt färre än de som i dag bor i fjärde hand i Uppsala eller inneboende hos någon avlägsen släkting i Lund, det kan jag lova. Unga studiemotiverade människor vill bo i städer där universiteten utgör naven, där studentlivet blomstrar och där utbildningarna har gott rykte. Det är det absolut viktigaste när det gäller rekrytering.

Sundsvalls kommun ska fortsätta arbeta för att vara studentvänligt, men för att locka fler studenter inte bara behålla de som redan kommit till stan måste Mittuniversitetet bli konkurrenskraftigt när det gäller grundutbildning och forskning inom fler discipliner än i dag. Spetskompetens, excellenta forskningsmiljöer och gångbara examina är honnörsorden, inte god kontakt mellan kåren och kommunen. Att som stad vara känd som en riktig studieort väger tyngre än alla vänlighetstitlar tillsammans.

Mer läsning

Annons