Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemligt men under politisk insyn

/

Annons

Under många år har jag varit polisstyrelsens ordförande här i Västernorrland. Nu är den tiden förbi och vår myndighet har blivit Region Nord med hela Norrland som sitt ansvarsområde.

Samtidigt som staten/riksdagen beslöt att göra polisen till en myndighet beslutades att Säkerhetspolisen skulle bli en egen myndighet och inte längre vara en del av den öppna polisen. Uppdraget är att förebygga och avslöja brott mot rikets säkerhet.

Terroristbekämpning, bevaknings- och säkerhetsarbete när det gäller den centrala statsledningen ingår också i uppgifterna. Kärnan i verksamheten är alltså att skydda Sverige och det svenska statsskicket.

Eftersom vi i Sverige tycker att det ska finnas insyn och demokratisk kontroll i olika myndigheter, beslutades samtidigt om ett insynsråd. Ju hemligare en verksamhet måste vara desto viktigare är det naturligtvis med insyn och kontroll.

I insynsrådet ingår en ledamot från varje parti som finns i riksdagen. Jag har fått mitt partis uppdrag att representera oss socialdemokrater.

Insynsrådet ska ta del av SÄPO:s verksamhet och hålla sig underrättat om hur man arbetar. Självklart får jag inte berätta om vad jag får veta och det är naturligtvis tråkigt. Många skulle få en helt annan inställning i många frågor om man visste mer.

Säkerhetspolisen har ändå blivit väldigt mycket mer öppen och berättar mycket mer om vad de gör och vad som händer. Långt borta känns den tiden när man kunde skoja om agenter med solglasögon och lösmustasch. Sverige är ett bra land.

Även för spioner och mörka krafter är Sverige ett bra land. Öppenhet, demokrati, yttrande- och meddelarfrihet gagnar både onda och goda, men är värt priset. En del av arbetet handlar ju om att förebygga terrorism. Där måste vi alla medverka.

De goda krafterna måste bli starkare och höras mera. Då är det bra att Mona Sahlin blivit nationell samordnare i arbetet för att värna demokratin mot våldsbejakande extremism. Hon ska stärka samverkan mellan olika aktörer, göra utbildningsinsatser och stödja motkrafter. Det kan hon förstås inte göra ensam. Alla behövs i arbetet för att stoppa de onda krafter där hot och våld anses helt OK.

Mer läsning

Annons