Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Historielös vänster går vilse i dagspolitiken

/
  • Staden Debaltseve föll efter att den andra vapenvilan i Minsk bröts av Ryssland.

Det är en märklig upplevelse att se hur vissa socialdemokratiska ledarsidor och kultursidor går bort sig i historieskrivningen och därigenom ursäkta Rysslands agerande idag.

Annons

På Dagbladet sitter Svante Säwén och tycker att det är förståeligt att Ryssland (han väljer att kalla det för separatister, men på den här ledarsidan är vi tydliga med vilka vapen och trupper som används och var det politiska ansvaret ligger) bryter Minsk-vapenvilan eftersom Debaltseve var en hängande frukt som måste plockas där det låg mellan Donetsk och Luhansk.

Vidare sprider Säwén inringningsmyten, att Ryssland hotas av att Nato expanderat, utan att problematisera varför det kan komma sig att fria demokratiska stater vill gå med i en försvarsallians bestående av fria och demokratiska stater. Inte heller berörs att önskan blir större ju närmare och fler upplevelser landet har av rysk realpolitik.

Säwén tycker att det är olyckligt att Nato blev kvar och utvidgades efter kalla krigets slut eftersom det innebär ökad krigsrisk för oss alla. Alltså att Nato är orsaken till att Ryssland bryter internationella konventioner och invaderar grannländer. Resonemanget är lika galet som att säga att en kvinna med kort kjol får skylla sig själv på krogen.

Aftonbladet Kultur för Åsa Linderborg en kamp för Stalins historieskrivning som i en annan tid kunde ha belönats med Leninorden. Här ska vi i Väst vara tacksamma för Röda arméns insatser och är man inte i det så får man höra att man hellre hade sett Hitler segerrik.

Att kunna fördöma att Stalin möjliggjorde angreppet på Polen för Hitler och sedan de följande aggressionerna från Sovjetunionen, samtidigt som man klart ser hur dagens ryska ledare använder sig av samma gamla sovjetpropaganda är uppenbarligen för mycket att önska av Aftonbladets Kultursida.

Ryssland har under Vladimir Putin konsekvent kört åt fel håll i historien. Missionen är att återställa det gamla Imperiets gränser och få det tredje Rom att utsträcka sig i en Euroasiatisk union. Här kombineras radikal ortodoxi och klassisk imperialism med säkerhetsapparatens auktoritära ledning i något som beskrivs som en historisk ödesuppgift för det ryska folket.

I den ryska propagandan just nu hyllas atombomben och stora övningar avlöser varandra, övningar som riktar sig mot de små östersjöländerna (inklusive ett litet kungarike som Säwén och Linderborg är verksamma i) och som kan möjliggöra ett överraskningsangrepp.

Makt är rätt och större har mer rätt än små stater, det är det underliggande och skrämmande budskapet från Säwén och Linderborg. Ett budskap som de delar med Erik Almqvist i Ungern, SDU:s Gustav Kasselstrand och andra som omfamnar idéer från den identitära rörelsen långt ut på högerkanten. Hur krafter både långt till vänster och långt till höger på olika sätt omfamnar attacken på den liberala demokratin är vår tids oheligaste koalition.

Mer läsning

Annons