Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hög standard?

Annons
Enligt en rapport med bostadsstatistik för EU så ligger svenskarnas boendekostnad i den europeiska toppen. De svenska hushållen konsumerar 29 procent av inkomsterna på sina bostäder. Spanien är med sina 31 procent det ända landet i studien där hushållen betalar mer för sitt boende. Minst betalar portugiserna, där spenderas 10 procent av inkomsterna på boendet.

Bengt Turner, professor på institutet för bostads- och urbanforskning vid Uppsala universitet menar dock att det är en illusion att vi har någon högre bostadsstandard än andra länder. Det höga kostnadsläget skall enligt Turner istället förklaras med att vi svenskar i förhållande till andra länders medborgare bor relativt stort och att vi snabbt har dragit bort statliga subventioner. Dessutom har vi en högre andel av ensamhushåll i Sverige, något som också driver upp genomsnittskostnaden. Mindre lägenheter har oftast en högre hyreskostnad per kvadratmeter än större lägenheter.

Trots professorns uttalanden så tror jag att de svenskar som vid besök utomlands ändå finner att svenska bostäder håller en hög standard är ganska många. Men som Peps Persson sjöng på rockklubben Pipeline i onsdags, \"Vad fan är hög standard?\" Kanske borde det byggas billigare bostäder som inte har alla tänkbara toppmoderna finesser. Ta till exempel ombyggnationen av Skatteskrapan på Södermalm i Stockholm till studentbostäder. Enligt beräkningar kommer de nya studentrummen bli så dyra att \"vanliga\" studenter svårligen har råd att bo där utan inkomster utöver studiemedlen. Vore det inte vettigare att bygga lite enklare bostäder som studenterna faktiskt har råd med?

Ett annat av problemen på den svenska bostadsmarknaden är avsaknaden av en mer marknadsanpassad hyressättning. Precis som en bostadsrätt är dyrare i Stenstan än i Bosvedjan så borde det tillåtas vara större skillnader även mellan hyresrätter i områden där många människor vill respektive inte vill bo. Alternativet till att låta pengar styra blir ju i praktiken att låta personliga kontakter styra, något som vi sett alldeles för mycket av de senaste åren. Fackpampar och storbolagsdirektörer som upplåter lägenheter i attraktiva lägen till släkt och vänner istället för att bjuda ut dem på en öppen marknad där alla har möjlighet att vara med och \"tävla\" om kontrakten.

\"en mer marknadsanpassad hyressättning

Mer läsning

Annons