Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högmod går före fall

Annons
Under söndagskvällens partiledardebatt stod de tre vänsterpartierna åter svarslösa inför frågeställningen om hur de vill underlätta skapandet av nya jobb. Dessutom kom alla spekulationer om att regeringen med stödben skulle presentera en budgetöverenskommelse inför debatten på skam.
Ofta ifrågasätts hur den borgerliga alliansen skall regera tillsammans och komma överens. Men i går stod det klart att det är i regeringsunderlaget man finner käbbel och oenighet. Alliansen har presenterat en mängd åtgärder och förslag för att underlätta för företagande och därmed skapa fler jobb. När vänsterkartellen skulle förklara sin position kom intet. Inte ett enda konkret förslag kunde s, v och mp presentera. De enda de tre lyckades krysta fram var att \"det kommer i budgetuppgörelsen\". Men frågan som vi alla ställer oss: om det finns förslag och åtgärder, varför håller ni på dem? Varför väntar ni? Är inte arbetslösheten hög nog ännu? Frågorna är många men svaren få från den politiska majoritet som faktiskt styr Sverige i dag.
Det är oerhört talande att se hur vänsterkartellen gör allt för att svartmåla den borgerliga fyrklövern. Anfall är bästa försvar skulle man kunna sammanfatta vänsterpartiernas strategi för kvällen. Har man inget att komma med själv så höjer man rösten och försöker övertyga lyssnarna om hur hemskt illa allt kommer att bli om inte det statsbärande partiet medelst stödben får sitta kvar vid makten. Men det är ju som man brukar säga, tomma tunnor skramlar mest. Och vänsterns tunna skramlar väldigt, väldigt, tom.
Sedan det förra valet har alla kurvor pekat åt helt fel håll. Kurvan över antalet öppet arbetslösa: Uppåt. Kurvan över antalet som är i AMS-åtgärder: Uppåt. Kurvan över antalet sjuka och kurvan över ofinansierade reformer: Uppåt även för dem. En av de kurvor som avviker från trenden är den som visar på överskott i budgeten. Den minskar för varje dag som går. Och det är heller inget att vara glad över.
Är det detta som Göran Persson, statsminister sedan nio år tillbaka, är stolt över? Att han inte är nöjd förstår vi, men att han har mage att vara stolt är illa. Göran Persson är en av Sveriges skickligaste retoriker. Men detta kan inte förta det faktum att få statsministrar haft så lite att vara så stolta över. Detta högmod kan bli det som fäller honom.

\"Är inte arbetslösheten hög nog ännu?

Mer läsning

Annons