Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höj säkerheten!

Annons
Förra året hamnade säkerheten eller bristen på säkerhet inom svensk kriminalvård i fokus. Det är nu hög tid att granska den slutna psykiatrin.
Den enligt uppgift mycket farlige Dariusz Ledzion dömd för mord och våldtäkt som i måndags rymde från rättspsykiatriska kliniken i Växjö togs visserligen av polisen i Göteborg tidigt på tisdagen. Ledzion fick inte ens ett dygn i frihet. Men att gripandet kunde ske så snabbt är sannerligen inte psykvårdens förtjänst. Förvisso ser vårdens innehåll olika ut på anstalter respektive sjukhus, men när det gäller själva förvaringen av psykiskt sjuka och farliga brottslingar, är det svårt att förstå varför säkerheten skulle vara lägre på en sluten psykavdelning än på ett fängelse.
Vi kan trots allt ta till oss att det är möjligt för grovt kriminella att frita sina kumpaner från ett fängelse, i alla fall om de använder bilar som forcerar grindar och har understöd av automatvapen. Men att en späd flicka i 20-årsåldern i en väntande bil är allt som behövs för att fly från rättspsyk i Växjö, är svårt att smälta.
När pedofiler kan komma åt barnpornografi via Internet, när brottslingar dömda till vård har möjlighet att begå bedrägerier utanför en sluten avdelning med hjälp av mobiltelefoner är det illa nog (det sista ett uppmärksammat fall i Sundsvall).
Problemet är dubbelt. Först och främst saknas en lagstiftning som ger psykvården möjlighet att begränsa eller kontrollera den kontakt grova brottslingar har med yttervärlden. När vare sig post eller telefoner kan granskas är det inga problem att planlägga en fritagning. Ansvaret för detta vilar ytterst på regeringen och den svenska riksdagen. Samtidigt måste det resas krav på att den rent fysiska säkerheten i form av murar eller staket förbättras. Om det inte vore så allvarligt skulle vi kunna skratta åt uppgiften att de vårdare som bevakade Dariusz Ledzion inte kunde slå larm direkt, utan var tvungna att springa till en närliggande byggnad för att tillkalla hjälp.
Vård- och äldreomsorgsminister Ylva Johansson säger nu att säkerheten i den rättspsykiatriska vården måste stramas upp. Beskedet kommer inte en dag för tidigt.

\"Beskedet kommer inte en dag för tidigtMer läsning

Annons