Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hoppas samarbetsviljan sprider sig

/

Annons

Det märkligaste med valrörelsen var att så lite fokus lades på hur landet skulle styras efter valet. Inte minst medierna var, säkert inspirerade av en borgerlighet fixerad vid blockpolitik, bara intresserade av vem som skulle vinna.

Det är i princip inget konstigt med det. Samtidigt visade ju opinionssiffrorna hela tiden, att risken var uppenbar att inget block skulle få majoritet. Speciellt tydligt blev det efter Fredrik Reinfeldts ”öppna era hjärtan-tal”, som oavsett vilken hans avsikt var stärkte Sverigedemokraterna och minskade möjligheten till en rödgrön majoritet.

Trots detta fick sossarnas Stefan Löfven stå i princip ensam, när han talade om behovet av blocköverskridande samverkan.

Han fick i stället hård kritik från många håll när han inte gav enkla svar på svåra frågor – som kärnkraften.

Men nu börjar han kunna ta hem sin investering. Det blocköverskridande samarbete som på valnatten framstod som omöjligt, visar tecken på att luckras upp. Något alternativ finns ju inte, om kaos eller nyval ska undvikas.

Hur de borgerliga till sist gör med budgeten är oklart. Rimligen räds de ett nyval. Men det förutsätter en större öppenhet för blocköverskridande lösningar framöver än vad de visar i dag.

Hoppfullt är däremot att Miljöpartiet visar sådan samarbetsvilja. Man får säga att MP på riksnivån visar att de förstår vad valresultatet innebär. Det gör förstås Löfvens sossar också.

Genom att acceptera den migrationsöverenskommelse som de borgerliga slöt med MP under förra mandatperioden får vi en stabil lösning på en svår fråga.

Rimligen ska frågor som bindande kontrakt för arbetare som kommer till Sverige för att jobba, kunna lösas ändå. Arbetare ska inte som i dag kunna lockas hit på falska grunder.

I stället backar MP upp både Försvarsberedningens betänkande och Pensionsöverenskommelsen. MP får som vinst i kompromissen nedläggningen av något som heter Försvarsexportmyndigheten. Ett parti till i pensionsöverenskommelsen borde i varje fall inte göra det svårare att finna förändringar som själva verkligheten visar blir nödvändiga.

Bygget av Förbifart Stockholm skjuts fram ett halvår, så att finansieringen kan diskuteras på lokal nivå. Men bygget ska uppenbarligen genomföras.

Den första överenskommelsen mellan S och MP gällde skolan. Här grumsar de borgerliga om att förslaget innehåller obligatoriskt gymnasium och högskolebehörighet på alla linjer.

Men också de måste väl inse att i en förhandling kan inte en sida få allt. Bara om de väl sätter sig ner, kan blocköverskridande lösningar uppnås. Det är vad Sverige – och då inte minst skolan – nu behöver.

Mer läsning

Annons