Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hot att ta på allvar

/

Annons
Integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni har den senaste tiden fått ta emot en hel del gliringar över att det allt som oftast stått "inga engagemang rapporterade" i hennes kalendarium på regeringens hemsida. Senast i måndags skrev Dagens Nyheters ledarsida raljerande om att statsrådet med ansvar för jämställdhetsfrågor inte ens hade någonting inbokat på internationella kvinnodagen den 8 mars.
I går kom dock en förklaring.
Sabuni har – och har haft – inbokade möten, seminarier och föreläsningar, men Säpo har bett integrations- och jämställdhetsdepartementet att inte lägga ut dessa till allmän beskådan på internet på grund av den hotbild som existerar mot Sabuni.
I Svenska Dagbladet berättar också en företrädare för Säpo att hoten mot ledande politiker har ökat sedan mordet på Anna Lindh 2003.
Att folkvalda politiker utsätts för våld – eller hot om våld – är djupt tragiskt. Inte bara för de enskilda personer som trakasseras, utan för samhället i stort. Hot mot beslutsfattare är hot mot demokratin och vårt öppna samhälle.
Låt oss hoppas att Säpo – som i dag endast har resurser att ge statsministern och kungafamiljen fast skydd – får de resurser som krävs för att garantera säkerheten för ledande politiker.
Att skydda demokratin måste få kosta.

Mer läsning

Annons