Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hugget som stucket

Annons
Den viktiga förändringen över tid i svensk politik är att den borgerliga alliansen rycker framåt bit för bit. Regeringsfrågan hösten 2006 är öppen på ett sätt som inte varit fallet på många år. Det är nerv i de politiska debatterna och de fyra oppositionspartierna i alliansen lyckas allt mer framstå som ett alternativ och därtill ett regeringsdugligt sådant. Särskilt sedan moderaterna under Fredrik Reinfeldt rört sig in mot politikens mitt. Vore det val i dag skulle utgången vara huggen som stucken då minoritetsregeringen och dess stödpartier pressats långt tillbaka. Och allt detta sker ändå i en tid av ekonomisk högkonjunktur. En högkonjunktur där regeringen inte lyckas få bukt med arbetslösheten och de skenande sjukskrivningstalen.
Miljöpartiet som i helgen kunde glädjas åt framgångar i opinionen har också ett antal svåra val framför sig. Kanske har de gröna knutit allt för fasta band med socialdemokratin, något som inte säkert gynnar partiet på valdagen. Inte minst får man kritik internt för detta och dessutom av äldre miljöpartister som till exempel förra språkröret Birger Schlaug. Denne som tycker att de \"gröna har blivit för grå\". I tidningen Riksdag & departement menar Schlaug vidare att de gröna jagar regeringstaburetter.
Att detta sista konstaterande äger sin riktighet är uppenbart. I helgen träffades ledande företrädare för socialdemokraterna och miljöpartiet i Västerås för att diskutera miljöpolitik och skapa gemyt och god stämning mellan partierna inför nästa mandatperiod. Frågan är hur godmodigt det blir. Miljöpartiets krav är att man efter valet 2006 vill ha en koalitionsregering med gröna statsråd och sådant har socialdemokratin av tradition alltid sagt nej till, har man råd med detta nej längre? Ytterligare funderingar är hur miljöpartiets mittensympatisörer ser på ett grönt parti allierat med ett betongparti som SAP.
Hur skall miljöpartiet behålla profilen som nydanande och frihetlig uppstickare om man samtidigt binder upp sig för att sitta i regeringsställning med socialdemokratin? Lägg till allt ett eventuellt nytt kvinnoparti med Gudrun Schyman i spetsen, en EU-fientlig \"septemberlista\" med Nils Lundgren och möjligheten av ett vänsterparti som spruckit i två då blir valrörelsen 2006 blir hur spännande som helst.

\"... de gröna jagar regeringstaburetter

Mer läsning

Annons