Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Humanism – men också handling tack

/

Som ett pärlband från Ystad i söder till Luleå i norr sitter det människor från fattiga EU-länder utanför galleriorna och tigger. Fenomenet är relativt nytt, åtminstone för invånarna i Norrlandslänen.

Annons

Men de debatter som har uppstått i städer som Sundsvall eller Umeå har redan förts på många andra platser runt om i landet. Frågan om huruvida tiggeriet är organiserat av kriminella ligor har väckts, och besvarats nekande av socialarbetare, experter och frivilligorganisationer. Frågan om tiggeriet kan eller bör förbjudas har ställts av okunniga politiker, men de förslag som har framförts faller på sin egen orimlighet. Som juridikprofessorn Mårten Schultz nyligen konstaterade i en krönika i Sundsvalls Tidning så kan man i en rättsstat inte förbjuda saker bara för att man inte tycker om dem. Det krävs starkare skäl än så, och några sådana existerar helt enkelt inte när det gäller tiggeriet.

Därmed borde saken vara utagerad. Men det är den inte, för tiggarna sitter kvar och Sverigedemokraterna och deras underhuggare på nätet har inte gett upp sin kamp mot de romska tiggarna. Ingen behöver tvivla på att det är just romska tiggare som fokus vilar på, för om det verkligen skulle vara "organiserat" tiggeri som partiet ogillar så borde SD rimligen ha gått till storms mot exempelvis Rädda Barnens högst organiserade tiggeri för länge sedan. Och partiet borde givetvis heller inte organisera eget tiggeri, genom att på sin hemsida tigga om bidrag.

Det är inga lycksökare som kommer hit, men provocerande många tycks fortfarande tro det. Kanske kan detta vara en förklaring till att flera rapporter om tiggare som har utsatts för kränkningar har börjat strömma in. När tiggarnas situation belystes i ett inslag i SVT:s Gomorron Sverige (3/9) rapporterade man från just Sundsvall, där personal från socialtjänsten kunde berätta att någon hade kastat en död fågel på en romsk kvinna.

Somliga tror att tiggarna tjänar som en medelinkomsttagare, men alla med någon insikt i frågan vet att detta inte stämmer. Stockholms Stadsmission uppger att en tiggare i huvudstaden kan tjäna ungefär 70 kronor per dag. På projektet Crossroads i Göteborg menar man att Göteborgs tiggare får in mellan 60 och 90 kronor per dag, och att den minskande givmildheten är förklaringen till att tiggarna söker sig till nya städer.

I valet till Europaparlamentet var det flera av toppkandidaterna, bland annat Fredrick Federley (C) och Soraya Post (Fi), som profilerade sig med löften om att ta itu med romernas situation i Europa. Nu, när arbetet i Bryssel har inletts på allvar, borde man kunna avkräva parlamentarikerna svar om hur de i praktiken driver frågan. Manifestationer av humanism i all ära, men det som krävs är verklig förändring.

Mer läsning

Annons