Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur ska det gå för Albanien?

Annons
Även om det slutliga resultatet dröjer efter det albanska parlamentsvalet tyder det mesta på att oppositionen, det Demokratiska partiet under Sali Berisha, får ta över makten i landet efter Socialistpartiet med premiärminister Fatos Nano i spetsen. Tveksamt är om det kommer att innebära någon stor skillnad i politiken. Alla politiska partier säger sig sträva efter i stort sett samma saker: att minska fattigdomen och arbetslösheten, förbättra landets utbildningssystem och hälsovård, återupprätta förtroendet för rättssystemet, ta itu med den utbredda korruptionen med mera allt för det slutgiltiga målet som är albanskt medlemskap i EU och Nato.
De två bittra motståndarna Berisha och Nano har varit med länge och har båda präglats av den långa kommunistiska diktaturen under Enver Hoxha. Det är svårt att tro att någon av dem på allvar skulle kunna omvandla Albanien till ett verkligt modernt europeiskt land.
En utbrytare, som skulle kunna få en vågmästarroll efter valet, är Ilir Meta. Han är populär i Albanien efter en OS-seger i tyngdlyftning, och var en kort tid premiärminister i en socialistpartiregering 2002 men manövrerades bort från makten av Nano. För två år sedan bildade han sitt eget parti, Socialistiska rörelsen för integration, lockade tillräckligt många väljare bort från Socialistpartiet för att detta nu skulle förlora makten. Meta vill främst ta itu med den brottslighet och korruption som präglar det dagliga livet i Albanien men också politiken. Så har till exempel en rad ministrar i den avgående regeringen berikat sig genom att lägga beslag på stora företag.
Meta menar att den största utmaningen för Albanien är att komma tillrätta med just de \"politiska\" monopolen, korruptionen och brottsligheten. Att Albanien betecknas som ett av världens mest korrupta länder hämmar enligt dem den ekonomiska utvecklingen. EU har också satt som krav för att teckna ett stabiliserings- och associationsavtal med Albanien att landet tar itu med just detta.
Meta har inte tagit klar ställning för samarbete med något av de stora partierna men har krävt att de båda gamla partiledarna byts ut så att nya idéer får komma fram. Avgår Nano kan det till exempel öppna vägen för Edi Rami, den omtyckte unge borgmästaren i Tirana. Han har på kort tid städat upp i huvudstaden. Men det tycks som om socialisterna får lämna ifrån sig makten. För Berisha återstår att visa att han kan lyssna på den yngre generationen, som vill se ett nytt, modernt Albanien. Förutom hårda tag mot brottslighet och korruption behövs mycket annat åtgärdas, till exempel infrastruktur och rättsväsende. Och trots en hyfsad ekonomisk tillväxt under Nano är tillvaron svår för en stor del av invånarna och Albanien fortfarande ett av Europas fattigaste länder.

Mer läsning

Annons