Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Huvudet på spiken

Annons
Stockholms Fria Tidning publicerade i sitt lördagsnummer ett internt dokument från miljöpartiets ena språkrör, Peter Eriksson. Skrivelsen var inte tänkt att komma medierna till handa varför den också präglas av stor frispråkighet. När man läser vad Eriksson skriver så blir det väldigt tydligt att det finns en stor klyfta mellan en partistyrelse som i all sin stollighet ändå har en viss politisk fingertoppskänsla och en stor grupp i partiet som är väldigt världsfrånvända. Peter Eriksson försöker förklara varför partiet rasat i de senaste opinionsmätningarna och nu ligger farligt nära fyraprocentsspärren. Ofta slår han huvudet på spiken med sina förklaringar.
Peter Eriksson tar till exempel upp bensinpriset som en fråga som straffar miljöpartiet. Sannolikt är det korrekt. Men det märkliga är att partiet är så urskuldande, det står ju faktiskt för en politik som innebär ett högt bensinpris. Att världsmarknadspriset på olja är högt borde väl vara glädjande för alla miljöpartister? Eriksson menar att partiet måste försöka göra frågan om bensinpriset till en vinnar- istället för en förlorarfråga. Detta skall ske genom att \"få ut idén med att vi nu ska avveckla oljeberoendet\". Tyvärr utvecklas detta inte mer. Vi hoppas att Eriksson återkommer i detta och förklarar hur denna avveckling skall gå till.
Vidare så håller vi med Peter Erikssons analys att det mot slutet av Gävle-kongressen togs allt mer underliga och kufiska beslut. Det är möjligt att det är vi som är inskränkta och begränsade, men vi förstår faktiskt inte vitsen med att människor själva skall kunna välja kön. Men det är väl knappast en fråga som väcker så stort engagemang att partiet varken vinner eller förlorar på den.
Viktigare är de stora systemfrågorna som beslutet om att verka för en medborgarlön, det vill säga att alla skall få en viss grundersättning vare sig man jobbar eller sitter hemma och spelar playstation hela dagarna. Eller som partimedlemmen Marie Kapstad uttryckte det \"Tänk att ha den grundtryggheten att kunna tacka nej till tråkiga och grå jobb som vi inte vill ha\". Detta är något som sticker väldigt i ögonen på människor som jobbar och sliter varje dag för att få sin ekonomi att gå ihop.

\"underliga och kufiska beslut \"

Mer läsning

Annons