Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Huvudlöst på rättspsyk

Annons
Om historien inte vore så tragisk skulle vi kunna skratta åt bedömningen att det är Sundsvalls Tidnings fel att Anna Lindhs mördare, Mijailo Mijailovic, misshandlat en medpatient på rättspsykiatriska kliniken i Sundsvall. Chefsöverläkaren Erik Söderberg som står bakom denna märkliga teori, har av allt att döma tappat huvudet möjligen skakad av avslöjandena om de stora bristerna på sjukhuset: Vårdare sover på jobbet, personal misstänks försökt smuggla droger och/eller vapen till patienter, patienter har ägnat sig åt bedrägerier via mobiltelefoner. Att säkerheten på rättpsyk har varit undermålig är ett understatement och livet som chef har säkerligen inte varit alldeles enkelt.
Vi gör inte Erik Söderberg personligen ansvarig för alla brister, i mycket är dessa en följd av de lagar och bestämmelser som reglerar verksamheten. Men att skylla på ST då en dömd ministermördare löper amok, inlåst på sjukhuset säkerhetsavdelning, är anmärkningsvärt. Nästa absurda steg är att anklaga medierna för mordet på Anna Lindh.
Faktum är att Mijailo Mijailovics våldsamhet är väl dokumenterad och Erik Söderberg är enhetschef på den institution där Mijailovic förvarades vid tidpunkten för det brutala överfallet på en annan patient. Förmår Söderberg inte axla det ansvaret borde han fundera på att söka sig ett annat jobb.

Mer läsning

Annons