Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I de avhoppades skara

Annons
I går utsåg de danska socialdemokraterna sin nye partiledare. Den nya/nye oppositionsledaren i folketinget, Danmarks motsvarighet till vår riksdag, heter XXX. Valet stod mellan Frank Jensen som tillhör vänsterfalangen inom partiet, och den mer mitteninriktade Helle Thorning-Schmidt.

Ett mycket intressant inslag i dansk politik är att det förekommer så kallade uravstämmningar, det vill säga medlemsomröstningar om vem partimedlemmarna vill se som ny ledare. Detta medför att ett antal kandidater väljer att profilera sig så att det skall vara tydligt för medlemmarna vilken inriktning partiet skulle ta under deras ledning. Nu senast stod det, som nämnts, mellan två kandidater som företrädde varsin falang inom partiet. Detta är ett system som liknar det primärvalssystem som finns i USA där republikanernas respektive demokraternas presidentkandidater utses genom val bland medlemmar och registrerade sympatisörer. Denna typ av system är mycket klargörande för partiernas medlemmar såväl som för väljarna.

I Sverige är det tvärtom ett väldigt hysch-hysch när en ny partiledare skall väljas. Det har närmast blivit kutym att hävda att man under inga som helst omständigheter vill bli partiledare. Den som går ut öppet och säger sig vara intresserad får förmodligen inte frågan. Vi minns väl alla när Ingvar Carlsson avgick som partiordförande för SAP och diskussionen om vem som skulle ta över var livlig. Trots Göran Perssons idoga nej, nej, nej och åter nej, är han, mer än tio år senare, fortfarande partiledare och statsminister.

Den avgående danske socialdemokratiske ledaren Mogens Lykketoft misslyckades i februari att vinna statsministerposten från den liberale Anders Fogh Rasmussen. Lykketoft valde därför att efter valet personligen ta på sig ansvaret för misslyckandet och avgå. Om den borgerliga alliansen i Sverige lyckas vinna valet 2006, så är det mycket troligt att Göran Persson kommer att göra sin danske kollega sällskap i de avhoppade politikernas skara. Men redan nu är spekulationerna om Perssons efterträdare vilda. Margot? Pär? Thomas? Varför inte våga ta ett nytt grepp och låta partiets medlemmar avgöra i en direkt omröstning?

\"nej och åter nej

Mer läsning

Annons