Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I den bästa av världar

Annons
Minns ni Ulla Hoffman? Det är vänsterpartiets förra ledare. Kanske kommer ni ihåg att Hoffman fick vara stand in ett år efter Gudrun Schyman. Detta i väntan på att kommunisten Lars Ohly skulle visa sina kort, ta hem maktspelet och göra en politisk klassiker säga nej, nej, och sedan ja. Ohlys agerande var inte särskilt förtroendeingivande då, det är det inte heller nu och logiskt nog rankas v-ledaren idag som den minst förtroendeingivande partiledaren i riksdagen. Tio procent av väljarna säger sig ha förtroende för Ohly i DN/Temos undersökning i går, en siffra på samma nivå som till och med först nämnda Hoffman lyckades uppnå som vikarierande partiledare.
Vidare är väljarnas förtroende för statsministern lägre än på länge. 2002 menade 60 procent av valmanskåren att deras förtroende för Göran Persson var stort. I dag har detta förtroendekapital halverats. Föga konstigt då socialdemokratin har misslyckats med att föra en politik som ger människor arbete och tar dem bort från bidragsberoende. Samtidigt når Fredrik Reinfeldt nya höjder där fler än fyra av tio väljare säger sig ha mycket stort förtroende för moderatledaren. Också Göran Hägglunds förtroende har stärkts liksom Maud Olofssons. Lars Leijonborg ligger stilla samtidigt som miljöpartiets språkrör backar i förtroendebarometern. Det bådar gott inför valet.
I Örebro försöker Feministiskt initiativ samsas om politiken. När detta skrivs väntas Gudrun Schyman och journalisten Devrim Mavi från Stockholm bli valda som talespersoner och chanserna ökar nu för att fi skall kunna ta ett antal riksdagsmandat. Oavsett hur det går med detta har partiet gjort stor nytta i och med att det bildats. Fi:s bildande har tveklöst bidragit till att frågor om kön och jämlikhet hamnat i politikens fokus och detta är utmärkt.
Låt oss måla upp ett drömscenario. Den 17 september 2006 lägger fler än hälften av de röstberättigade sina röster på fyrklövern Allians för Sverige. Landet får därmed en nystart. Den trötte Göran Persson lämnar Rosenbad för att som pensionär vila ut på det Sörmländska godset och vänsteralliansen hamnar i opposition. I den bästa av världar lyckas dessutom fi ta sig över riksdagens fyraprocentsspärr i vart fall om det sker på bekostnad av vänsterpartiet vars hårda kärna av kommunister gör sig bättre utanför det svenska parlamentet.

"Låt oss måla upp ett drömscenario

*** removed caption text ***
Varför inte fi i riksdagen om det samtidigt innebär att vänsterpartiet hamna utanför riksdagen hellre Gudrun Schyman än Lars Ohly.

Mer läsning

Annons