Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I det långa loppet

Annons
Var femte företag anslutet till arbetsgivarföreningen Svenskt Näringsliv överväger att flytta sin produktion utomlands. Det innebär cirka 500 000 förlorade jobb. Sett i det korta perspektivet är det besvärande. Det kommer att leda till arbetslöshet vilket får sociala konsekvenser. Men sett i det långa loppet är det ingenting nytt.
Vi människor har förfasats över teknikens framsteg och konkurrens vid varje tillfälle i historien då arbetstillfällen har hotats. Det skedde när James Hargreaves introducerades sin \"Spinning Jenny\" den automatiska spinnmaskinen vid 1700-talets mitt. Maskinen skulle enligt belackarna leda till en enorm arbetslöshet bland dem som tidigare arbetat i spinnerierna. Liknande påståenden framfördes om att traktorer och andra hjälpmedel inom jordbruket skulle leda till att allt färre behövdes inom jordbrukssektorn.
De fick rätt. Det är i dag ingen som spinner garn för hand (möjligtvis som hobby); vidare få som plöjer sina åkrar med en plog bakom en oxe. Detta är inget att sörja över. Dels har priset på garn och spannmål sjunkit väsentligt, dels så har arbetsmiljön för de som jobbar inom dessa sektorer förbättrats väsentligt.
Vad man inte tänkte på förr (och nu) är att det växer fram nya sektorer med jobb som väntar på att tillsättas. Så har det alltid varit. Vem hade för hundra år sedan kunnat förutse IT-branschens framväxande? Och hur skall vi i dag kunna förutse inom vilka sektorer människor kommer att jobba inom om hundra år? Eller för den delen om tio år med den rasande fart utvecklingen har?
Självklart är detta föga tröstande ord för de som mister sina jobb i dag. Men just därför är det klokt att förbereda sig så gott det går för framtiden. Att industriell tillverkning inte är något som åter kommer att blomma upp i Sverige är ingen vild gissning. Troligtvis kommer tjänster allt mer att ersätta varor i produktionen. Det blir allt viktigare att tillverka något unikt; att erbjuda något ingen annan erbjuder.
Vi kan försöka erbjuda specialistvård som få andra erbjuder; vi kan satsa på utveckling av nya tjänster och produkter et cetera. Men om vi skall klara av den knivskarpa konkurrens framtiden kommer att erbjuda bör vi satsa mer på utbildning och forskning, både i statlig och privat regi.

\"det klokt att förbereda sig

Mer läsning

Annons